27

Verkoop nutsbedrijven doet duurzame projecten de das om

Provincies verliezen invloed op duurzame projecten door verkoop van nutsbedrijf aan Vattenfall

Zonnepaneelfabrikant Helianthos moet de deuren sluiten. Ondanks de grote vraag naar de panelen heeft moederbedrijf NUON vandaag bekend gemaakt de stekker er uit te trekken. De Zweede energieleverancier Vattenfall nam Nuon in 2009 over in de provincies Noord-Holland, Gelderland en Friesland. Die verkoop zou een algemeen belang dienen, omdat Vattenfall veel duurzamer zou zijn dan Nuon ooit had kunnen worden. Niets blijkt nu minder waar. Door de hoge prijs die Vattenfall moest betalen, bezuinigt ze nu op duurzaamheidsprojecten.

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat het kabinet er alles aan doet om een doorstart van Helianthos mogelijk te maken.

Sinds bruinkoolboer Vattenfall Nuon heeft overgenomen worden alle duurzame onderdelen kapotbezuinigd. Ook wordt de positie van Nederland als Kennisland ondermijnd. Dat Helianthos de deuren moet sluiten is mede een gevolg van de overname van Nuon door Vattenfall. Er is een veel te hoge prijs betaald. Om dat te compenseren worden nu veel investeringen geschrapt en minder goed renderende bedrijfstakken afgestoten. Als je je nutsbedrijven verpatst, verlies je ook je invloed.

SP Statenlid Carlien Boelhouwer wil dat de provincie Noord-Holland, die in eerste instantie tegen de verkoop was, gaat proberen de verdere afbouw van Vattenfall te stoppen. De provincies hebben tot 8 jaar na 2009 het recht op terugkoop als blijkt dat Vattenfall zich niet aan haar beloftes houdt.

Boelhouwer: “Zo lang de provincie nog enige voet binnen het bedrijf heeft, moet het Vattenfall aan haar beloftes uit 2009 houden. Nog mooier zou zijn als de provincie samen met de andere betrokken lagere overheden het bedrijf probeert terug te kopen. Pas dan, in handen van de overheid, weten we zeker dat het bedrijf het algemeen belang in het oog houdt, in plaats van de winst, die vervolgens door een paar commissarissen en directieleden in hun zak wordt gestoken en in Ferrari’s wordt geïnvesteerd.

cc-foto: Wayne National Forest

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (27)