Laatste update 11:13
133

Verkrachte vrouwen moeten verplicht kind baren in Alabama

De oer-conservatieve Amerikaanse staat Alabama heeft een wet aangenomen die abortus onder alle omstandigheden verbiedt. Vrouwen die zwanger zijn geworden door seksueel geweld als verkrachting en incest zijn verplicht de kinderen die daaruit voortkomen te baren. Artsen die abortussen uitvoeren lopen het risico op celstraf met een maximu van 99 jaar. De wet kan er toe leiden dat Amerikaanse nationale wetgeving die abortus toestaat wordt afgeschaft.

De religieus gemotiveerde volksvertegenwoordiging wil abortus alleen toestaan als het leven van de aanstaande moeder in gevaar is. Een amendement om zwangerschapsonderbreking ook toe te staan als de vrouw slachtoffer is geweest van seksueel geweld werd verworpen. De wet werd aangenomen met 25 stemmen voor en 6 tegen door een Republikeinse meerderheid.

De wet zal direct na ondertekening door de gouverneur aangevochten worden door burgerrechten- en vrouwenorganisaties. Supporters van de wet hopen dat de zaak voor het Hooggerechtshof wordt gebracht nu dankzij een benoeming door Trump religieus-conservatieve rechters daar in de meerderheid zijn. De tegenstanders van abortus zijn van mening dat iedere vrucht in de baarmoeder van een vrouw daar persoonlijk door hun god is geplaatst, verklaarde de Republikeinse senator Clyde Chambliss die groot voorstander is van het verbod. Daarom mag de vrouw – ongeacht of ze religieus is – niet beslissen over haar eigen lichaam.

De leider van de Democraten die fel oppositie voerden tegen het wetsvoorstel verweet de Republikeinen dat ze de staat Alabama “verkracht hadden” en bood excuses aan aan alle vrouwelijke inwoners.

cc-foto: VCU Capital News Service

Geef een reactie

Laatste reacties (133)