57

Verlaging EU norm sociale woninghuur verstikt randstedeling

Brussel vindt dat Nederland een te grote groep steun geeft aan de hand van sociale huurwoningen

Vanaf 1 januari 2011 mogen woningcoöperaties alleen sociale huurwoningen vergeven aan mensen die minder dan 33.000 euro per jaar verdienen. Vooral de randstedeling wordt door deze maatregel getroffen, want hij kan met zijn budget niet op de koopmarkt terecht en ook niet op de huurmarkt. Volgens Een Vandaag gaat het zeker om een half miljoen mensen die door deze maatregel moeilijk aan woonruimte kunnen komen.

sitestat
Rotney Weterings, wethouder van Den Bosch zegt in de reportage van Een Vandaag dat de maatregel ook nog eens de vastgelopen woningmarkt een extra duw krijgt. “En dat gaat ten koste van de mensen onderaan de woningmarkt.” In zijn stad gaat het volgens hem om duizend huishoudens die worden getroffen door de maatregel. Zij die 34.000 tot 40.000 per jaar verdienen kunnen volgens hem niet terecht om de huurmarkt. “Die is of te duur of de kwaliteit is niet in orde en een koopwoning kunnen zij nauwelijks betalen omdat er weinig huizen beschikbaar zijn tussen een en anderhalve ton.”

Minister Donner van Volkshuisvesting zegt dat hij Brussel moeilijk zal kunnen overtuigen om de norm naar boven te brengen. “Ik kan niet volhouden dat de helft van Nederland arm is.” Maar Weterings zegt echter dat de minister wel degelijk iets kan doen. Door de hypotheekrente aan te pakken zou hij koopwoningen weer beschikbaar maken voor lagere inkomensgroepen. Ook zou hij de woningmarkt in de randstad en rondom steden anders kunnen behandelen dan in de provincies. Daarnaast vindt hij dat Donner woningcoöperaties moet stimuleren betaalbare huizen te bouwen.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)