16

Verlate verkiezingen succes voor CDA en VVD

Opkomst van de 17 heringedeelde gemeenten was laag

De verlate gemeenteraadsverkiezingen pakten goed uit voor CDA en VVD. In de meeste gemeenten bleef één van hen de grootste. Dat schrijft Trouw.

De gemeenteraadsverkiezingen voor 29 gemeenten waren uitgesteld vanwege een gemeentelijke herindeling waarna er nog maar 17 overbleven. Bij zeven gemeenten gaat de herindeling door. Bij de andere tien werd de herindeling op de lange baan geschoven. Het demissionaire kabinet-Balkeneinde kon er geen beslissing over nemen omdat de Tweede Kamer het onderwerp controversieel verklaarde.

De VVD werd de grootste in Bussum, Naarden, Muiden, Stichtse Vecht, Medemblik en Mook en Middelaar. In de nieuwe fusiegemeente Sudwest Fryslan behaalde de Fryske Nasjonale Partij (FNP) de meeste winst. Trots op Nederland, die in drie gemeenten meedeed, behaalde één raadszetel in Oss.

De animo voor de verlate gemeenteraadsverkiezingen was woensdag op de meeste plaatsen vrij laag. In Eijsden-Margraten was de opkomst het hoogst met 65,8 procent. Gemeente Oss trok de minste stembusbezoekers. De opkomst was daar maar 43 procent.

Trouw: Lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen
cc-foto: Frenkieb

Geef een reactie

Laatste reacties (16)