Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verloren gewaand schilderij gespot in familiefilm Stuart Little

  •  
27-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
yout_300.jpg
Hongaarse kunsthistoricus doet verbazende ontdekking tijdens tv-kijken met dochtertje
Verdwenen kostbare schilderijen willen nog wel eens opduiken op rommelmarkten, verlaten zolders of zelfs bij het grof vuil maar een kunstwerk dat ontdekt wordt door op tv naar een 15 jaar oude film te kijken is een unicum.
De Hongaarse kunsthistoricus Gergely Barki keek samen met zijn dochter naar de kerstfilm Stuart Little uit 1999, over een muis die geadopteerd wordt als lid van een gezin. Plots kon hij zijn ogen niet geloven. Daar in de huiskamer van het gezin hing een verloren gewaand schilderij van de Hongaarse schilder Róbert Berény (1887-1953): ‘Slapende Dame met Zwarte Vaas’. Het schilderij, dat gezien wordt als een avant-gardistisch meesterwerk, werd in 1928 gekocht door een vermoedelijk joodse kunstverzamelaar. Waarschijnlijk is deze het land ontvlucht vanwege de Tweede Wereldoorlog en belandde het kunstwerk zo in de Verenigde Staten.
RTEmagicC_ber_451.jpg
Barki, die de ontdekking deed in 2009, mailde de filmstudio en kreeg na lang aanhouden twee jaar later antwoord van een voormail decorontwerpster. Ze vertelde dat ze het schilderij voor een habbekrats had gekocht in een Californische antiekwinkel toen ze het interieur van Stuart’s huis samenstelde. Later verkocht ze het schilderij aan een kunsthandelaar die het nu ter veiling aanbiedt in Boedapest. Startprijs: 110.000 dollar.

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.