38

Vermageringssites strafbaar in Frankrijk, Nederland overweegt ook verbod

Ook in Nederland gaat kabinet onderzoeken of zogenaamde pro-ana sites strafbaar gesteld kunnen worden.

Het kabinet gaat kijken of een verbod op het aanmoedigen van anorexia in Nederland haalbaar is. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn naar aanleiding van het nieuws dat Frankrijk vermageringssites gaat verbieden.

Het Franse parlement nam donderdag een wetsvoorstel aan dat het aanzetten tot extreem vermageren strafbaar stelt. Ook in Nederland overweegt het kabinet het strafbaar stellen gevaarlijk vermageren.

Van Rijn, in de Telegraaf:

Anorexia is een verschrikkelijk probleem, met heel ernstige medische gevolgen. Ik vind dat je zoveel mogelijk moet doen om dat te voorkomen. Daarom wil ik onderzoeken wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse.

Sites die jonge vrouwen tips geven hoe ze zoveel mogelijk kunnen afvallen of overgeven na de maaltijd, of hoe ze hun ouders kunnen laten geloven dat ze toch eten, staan al veel langer ter discussie, maar tot een echt verbod is het nooit gekomen.

Erik Ziengs van de VVD vraagt zich af of een verbod iets uithaalt, omdat jonge vrouwen die hier meer over willen weten zich vaak niet door een verbod laten weerhouden.

Volgens SP-Kamerlid Gesthuizen zijn soortgelijke websites sowieso strafbaar omdat ze aanzetten tot verminking.

Ook geen magere modellen

De wet in Frankrijk gaat verder dan alleen het strafbaar stellen van websites die vermageren verheerlijken. Ook te magere fotomodellen zijn niet langer legaal. Fotomodellen met een te laag BMI mogen niet langer werken en agentschappen die te magere fotomodellen inhuren, riskeren een boete van 75.000 euro.

De minister van Volksgezondheid in Frankrijk, Marisol Touraine, zegt hierover:

Modellen moeten goed eten en op hun gezondheid letten. (…) Dit is een belangrijke boodschap voor alle meisjes die te magere modellen als schoonheidsideaal zien.

NRC meldde donderdag dat het plan om superdunne modellen strafbaar te stellen in Frankrijk niet is geaccepteerd. Het zou zijn afgewezen omdat het in de praktijk moeilijk te handhaven is en omdat het discriminatie in de hand zou werken.

In Nederland lijden ongeveer 6000 mensen aan anorexia. In Frankrijk zijn dat er naar schatting 40.000.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)