24

Vermeende Arnhemse Syriëgangers vrijgesproken

Gebrek aan bewijs dat Arnhemse jongemannen wilden meevechten in jihad ... Mohamed el A. en Hakim B. werden in 2013 in Duitsland opgepakt met een auto vol geld, camouflagepakken en bivakmutsen

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand twee jaar cel tegen Mohamed al A. (27) en Hakim B. (22) wegens het voorbereiden van terroristische activiteiten. Zij werden in 2013 in Duitsland gearresteerd terwijl ze rondreden in een gehuurde auto met daarin camouflagepakken, bivakmutsen en 15.000 euro aan contanten. Ook hadden ze een afscheidsbrief achtergelaten.


De mannen ontkennen dat ze deel wilden nemen aan de gewapende strijd. 

De rechtbank heeft uit onderschepte berichten opgemaakt dat Mohamed el A. onderweg was naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij zijn broer Abdelkarim. Die zou daar vechten voor Jabhat al-Nusra. In september riep hij in een videofilmpje op tot acties tegen Nederland.

Maar dit is onvoldoende bewijs dat El A. zich werkelijk bij de gewapende strijd wilde aansluiten, volgens de rechtbank. Zelf verklaarde hij zich in een islamitisch land te willen vestigen om zijn geloof vrij uit te oefenen en zich in te zetten voor hulporganisaties. Hakim B. zei dat hij op vakantie naar Turkije wilde. 


Eind 2013 werden de in Duitsland gearresteerde verdachten uitgeleverd aan Nederland. Begin 2014 kwamen de mannen onder strenge voorwaarden vrij. Ze moesten hun paspoorten inleveren, kregen een enkelband en een reisverbod. Die enkelband mocht later bij beide verdachten weer af.

NOS: Rechter spreekt verdachte Syriëgangers vrij

Cc-foto: hetgrotegeld

Geef een reactie

Laatste reacties (24)