Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bangladesh: vermelding ‘maagd’ niet langer op huwelijkscertificaten

  •  
27-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruidbangladesh
Een overwinning voor vrouwenrechtengroepen in Bangladesh. Het hoogste rechtscollege van het land heeft bepaald dat het woord ‘maagd’ niet langer op huwelijkscertificaten mag staan. Activisten drongen er al jaren op aan om die ‘vernederende en discriminatoire’ term te verwijderen. Dat meldt persbureau AFP.
Vrouwen die in Bangladesh in het huwelijksbootje stappen, kunnen volgens de islamitische huwelijkswetgeving tot nu toe kiezen uit drie mogelijkheden waarvan ze er een moeten aankruisen: maagd, gescheiden of weduwe. Vanaf oktober zal de term ‘maagd’ worden vervangen door ‘ongetrouwd’.
De hoogste rechters van Bangladesh bepaalden bovendien dat ook mannen vanaf dit najaar een keuze moeten maken uit de drie opties (ongetrouwd, gescheiden, weduwnaar). Tot nu toe hoefden zij dat niet.
Ongeveer 90 procent van de inwoners van Bangladesh is moslim. Daarmee is Bangladesh het op twee na grootste islamitische land. Ongeveer vijf procent van de bevolking is hindoe.
Cc-foto: Shyamal Banik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.