36

Vermist meisje lang ten onrechte in gesloten jeugdinrichting

Door moeder verzonnen loverboys klakkeloos door jeugdzorg geslikt

Na een geruchtmakende vermissing van zeven maanden, heeft het televisieprogramma ZEMBLA de 17-jarige Mowitha Wittmer opgespoord. Het meisje ontsnapte uit een gesloten jeugdinrichting, waar ze beschermd moest worden tegen loverboys. Ten onrechte, zo blijkt nu uit de ZEMBLA-aflevering ‘Meisje Vermist’.

De hulpverlening heeft jarenlang kritiekloos het loverboyverhaal van Mowitha’s moeder gevolgd. Mowitha vertelt nu vanaf een onderduikadres haar verhaal.

Als kind was de mooie Mowitha met haar rode krullen een gewild fotomodel. Volgens haar moeder, school en vriendinnen viel Mowitha al op haar twaalfde jaar in handen van loverboys. En is ze nooit meer uit hun greep losgekomen. Mowitha zelf heeft altijd ontkend dat er loverboys in haar leven waren. Mowitha:

Op elk dossier stond loverboy, loverboy. Keer op keer. Het houdt maar niet op. Ik vraag Bureau Jeugdzorg al jaren om dat eruit te halen, maar er is niemand die naar mij luistert.

Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en verschillende kinderrechters luisterden vooral naar de moeder van Mowitha en behandelden het meisje jarenlang als een loverboyslachtoffer en sloten haar daarom op in jeugdinstellingen. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt nu, dat er geen enkel bewijs is voor loverboyproblematiek. Dat wordt beaamd door de Limburgse politie. J. Janssen, chef zedenzaken Politie Limburg-Zuid:

Wij hebben de signalen bekeken of het een loverboyzaak zou kunnen zijn, maar we hebben daar geen enkel bewijs van aangetroffen.

Volgens J. Hoeijmakers, chef zedenzaken Politie Limburg-Noord, is Mowitha vooral het slachtoffer geworden van beeldvorming:

Er hoeft maar iemand iets te roepen. Er hoeven maar mensen iets te vinden en die mening vooral maar heel vaak herhalen en heel vaak ergens neer te leggen en dan ontstaat al heel snel een beeld.

De moeder van Mowitha is met het trieste loverboyverhaal te gast in allerlei televisieprogramma’s. Ze mag daar breed uitmeten dat haar dochter inmiddels is verkocht door Afrikaanse criminelen. En ergens in Azië gedwongen wordt tot prostitutie. ZEMBLA sprak ook Mowitha’s vermeende Afrikaanse mensenhandelaar. Die blijkt al twee jaar gewoon haar vriend te zijn. Niets is wat het lijkt. Mowitha blijft op de vlucht. Omdat ze anders op basis van louter wilde verhalen weer wordt opgesloten.

Volgens voormalig kinderrechter N. Quik-Schuijt, die het omvangrijke dossier over Mowitha bestudeerde, legt de aanpak van Mowitha een fundamenteel probleem in de hulpverlening bloot:

We hebben de Jeugdzorg zo georganiseerd, dat niemand aandacht meer heeft voor het kind zelf. Het gevolg is een kil dossier, waar ten onrechte uit is gegaan van loverboyproblematiek. Ze behandelden Mowitha’s gedrag, zonder de oorzaak van het probleem te onderzoeken. Dat is een soort hondentraining.

De ZEMBLA-aflevering ‘Meisje vermist’ wordt uitgezonden op zondag 27 juni om 21.50 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)