Laatste update 15:51
14

In Libië vermiste Nederlandse is terecht

Yvonne Snitjer, de Nederlandse vrouw die sinds vrijdag vermist werd in Libië, is opgepakt door de Libische autoriteiten. Dat meldt het AD. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat de vrouw vast zit, maar weet nog niet waarom.

Woordvoerder Daphne Kerremans van het ministerie verklaart aan het AD:

We hebben vanuit de Libische autoriteiten het bericht gekregen dat zij gedetineerd is. We weten niet waarom. We hebben onmiddellijk een verzoek gedaan om haar te mogen bezoeken.

Sinds afgelopen vrijdag was Snitjer spoorloos. Libië is één van de gevaarlijkste landen ter wereld. Er wonen nog nauwelijks buitenlanders, ook de Nederlandse ambassadeur is vanwege de veiligheidssituatie uitgeweken naar Tunesië.

Snitjer kwam in haar werk voor het Rode Kruis in contact met Libiërs en besloot daar een educatief centrum op te zetten. Ze wilde de samenleving verder helpen door middel van therapie.

Vooraf aan haar verdwijning had Snitjer op de Expats in Tripoli Facebookpagina aangekondigd een feestje te willen houden nabij de gevechten.

“Ik weet dat dit klinkt als een gek idee”, schreef ze. “Ik weet dat veel mensen zullen zeggen dat dit gevaarlijk is”, maar Snitjer wilde aan de vechtende partij laten zien hoe het leven ook kan zijn. De rebellen lijden volgens Snitjer aan PTSD.

Ik denk eraan om in de buurt te gaan zitten (en indien mogelijk in het gebied zelf) met een boek, en wat te lezen en wat thee te dringen… De jongens moeten de echte wereld zien.

Ze riep anderen op zich bij haar te voegen. Of dat gebeurt is, is niet duidelijk.

Ze verliet om 21.30 Café Roma in Tripoli, waarna ze verdween. Naar nu blijkt is ze door de autoriteiten opgepakt.

Update 15.50:

Het AD meldt dat Snitjer is opgepakt omdat ze foto’s en video’s zou hebben gemaakt van ongeregeldheden.

Woordvoerder Daphne Kerremans: “De aanleiding was het maken van beelden van ongeregeldheden in Tripoli. Meer weten wij op dit moment niet. We hebben onmiddellijk een verzoek gedaan om haar te mogen bezoeken.”

Libya Herald: Dutch woman disappears in Tripoli

Geef een reactie

Laatste reacties (14)