136

Vermogenden Nederland zien niets in ‘rijkentaks’

Diverse rijke prominenten in het buitenland willen meer belasting betalen om de crisis door te komen... Nederlanders volgen voorbeeld niet

Het begon met de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Hij riep de politiek op het inkomen van miljardairs zoals hij zwaarder te belasten. Nu er door de crisis flink moet worden bezuinigd, kunnen de rijken best een extra duit in de zak doen, aldus Buffett. Een reeks prominenten, waaronder de Franse L’Oréal erfgename Liliane Bettencourt, volgden het voorbeeld van Buffett. In Nederland blijft het opmerkelijk stil. Dat schrijft de papieren versie van De Volkskrant.

Joop van den Ende vindt het logisch dat Nederlandse rijken niet extra mee betalen:

Er is nogal een verschil. In de VS is de belasting voor de superrijken 26 procent, in Nederland twee keer zoveel. Zo bezien zijn pleidooien als die van Warren Buffett daar niet meer dan normaal, en dragen de Nederlandse rijken al genoeg bij aan de schatkist.

Ad Scheepbouwer, oud-KPN-topman, is het hier deels mee eens. Hij verklaart in De Volkskrant dat de belasting op inkomen in Nederland met 52 procent hoog te noemen is, “zeker als je bedenkt dat dit tarief ook geldt voor de middeninkomens”. Desalniettemin vindt hij dat de superrijken relatief iets meer betaald kan worden. Als het maar in proportie blijft.

In Frankrijk is een soort ‘solidariteitsheffing’ ingevoerd, na de oproep van Bettencourt. De superrijken betalen nu 3 procent meer belasting. Zo’n tijdelijke heffing zou volgens Arjo van Eijsden, Ernst& Young-adviseur, best op begrip kunnen rekenen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: PjotrP

Geef een reactie

Laatste reacties (136)