0

Vernederingen op Schiphol

Opnieuw beledigende behandeling Surinaamse minister ... Surinamers zijn onwaardige behandeling beu ... Steeds opnieuw excuses ... Tweede Kamer wil 'menswaardiger' uitvoering controles

Weer Surinaamse minister aan een rigide controle op Schiphol onderworpen. Voortdurende vernederende behandelingen belangrijk onderwerp tijdens werkbezoek Nederlandse fractievoorzitters in Suriname. Nederland belooft opnieuw beterschap.

Redactie Joop – Een minister of andere hoogwaardigheidsbekleder in zijn kruis fouilleren. Geen agent die dat onder normale omstandigheden in zijn of haar hoofd zou halen maar op Schiphol gebeurde het vorige week. De Surinaamse minister voor Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland maakte een tussenstop op Schiphol op doorreis van Kenia naar Suriname en werd door een beveiligingsbeambte en public gefouilleerd toen het detectiepoortje afging. De beveiliger wilde tot woede van de minister ook zijn kruis betasten.
Minister Ernst Hirsch Ballin heeft inmiddels excuses aangeboden voor de gang van zaken. Er is volgens de minister van justitie op ‘onjuiste wijze’ gecontroleerd.

De kwestie staat niet op zichzelf. In maart 2006 overkwam de Surinaamse minister Alice Amafo van Transport, Communicatie en Toerisme iets soortgelijks. In oktober van dat jaar werd ook haar collega Joyce Amarello-Williams op onbetamelijke wijze behandeld. Schiphol bood excuses aan (zie NRC Handelsblad uit 2006). Voor zo ver bekend treffen de controles geen politici van andere nationaliteiten.

Al veel langer klagen Surinamers dat ze op Schiphol vernederd worden in het kader van de zogeheten ‘100% controles’ waarmee de marechaussee probeert drugskoeriers op te sporen. Er is in 2005 zelfs een Nationaal Comite Stop de Vernedering op Schiphol opgericht. Er zijn schadevergoedingen geëist en uitgekeerd. Helpen deed dat niet. Zie bijvoorbeeld ook dit Kamerstuk waarin een onschuldige vrouw klaagt dat ze vorig jaar in het bijzijn van douaniers naar het toilet moet en ze zonder opgaaf van redenen tot twee keer grondig gefouilleerd wordt. Ook zij ontving excuses van de douane.

De kwestie vormde een belangrijk punt tijdens het bezoek van de fractievoorzitters aan Suriname vorige week. In een uitzending van de Wereldomroep stelden Mark Rutte (VVD en Alexander Pechtold (D66) dat zij de 100% controles willen handhaven (beluister vanaf 32:40) ook al gaat het slechts om een verwaarloosbaar deel van de drugssmokkel die hiermee bestreden wordt. Tijdens dat bezoek constateerde de Tweede Kamer dat de drugscontroles op Schiphol ‘humaner’ moeten. Dat is een nette manier van zeggen dat de controles minder onbeschoft moeten worden uitgevoerd. Het is geen drugsprobleem dat aan de orde is want ook de Surinamers vinden het goed dat er streng gecontroleerd wordt, het is een kwestie van omgangsvormen. Dat lijkt eenvoudig oplosbaar. Vraag is waarom dat dan al zoveel jaar een probleem is en de controleurs zich maar niet aan de regels houden.

Foto toont een demonstratie in Den Haag tegen de vernederende uitvoering van controles in mei 2005.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)