36

Vernieuwing ontslagrecht leidt tot massaontslag

Laatste twee dagen van juni dienden werkgevers maar liefst 1850 ontslagaanvragen in

In de laatste twee dagen van juni zijn maar liefst 1850 ontslagaanvragen gedaan. Dat aantal krijgt het UWV normaal gesproken in ruim twee weken binnen. Volgens arbeidsrechtadvocaten komt de stijging doordat werkgevers nog snel even gebruik wilden maken van het oude ontslagrecht, voordat het nieuwe op 1 juli in zou gaan.

Stefan Sagel, advocaat en hoogleraar aan de Universiteit Leiden verklaart tegenover NOS:

Vooral voor werkgevers met kleinere bedrijven was het goedkoper om mensen voor 1 juli te ontslaan. In de nieuwe wet heeft een werknemer bijna standaard recht op een ontslagvergoeding. Ook wordt er strenger getoetst of je iemand wel mag ontslaan. Werkgevers hebben dus tactisch geopereerd.

Foto: NOS

Het is vooral de transitievergoeding waar werkgevers onderuit probeerden te komen. Onder de nieuwe wet hebben werknemers recht op een vergoeding bij het niet verlengen van een contract, van maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris als je meer verdient. Ook de ontslagaanvraag wordt in het nieuwe ontslagrecht strenger getoetst. Iemand die niet goed functioneert kan niet zomaar ontslagen worden, de werkgever moet laten zien dat er alles aan is gedaan om iemand te helpen te verbeteren.

cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (36)