21

Veroordeelde Bouterse keert zondag terug naar Suriname

Desi Bouterse is door de krijgsraad in Paramaribo tot 20 jaar veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Het baanbrekende vonnis is geveld terwijl de president van Suriname een staatsbezoek brengt aan China. Hij heeft aangekondigd zondag terug te keren naar zijn land en zal in hoger beroep gaan. Een gepland bezoek aan Cuba laat hij schieten.

Zes medeplichtigen werden ook veroordeeld voor de moord op 15 leden van de oppositie tegen het destijds dictatoriale regime van Bouterse die na een staatsgreep aan de macht kwam. Er zijn gevangenisstraffen van tien en vijftien jaar opgelegd. Het vonnis kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel.

NRC schrijft:

Iets voor 15.00 uur Nederlandse tijd begon voorzittend rechter Cynthia Valstein aan de uitspraak over de 74-jarige Bouterse, nadat twee andere verdachten waren vrijgesproken. Valstein zei dat Bouterse zijn politieke tegenstanders besloot te „elimineren” met als doel „de macht te behouden”. Volgens de rechter is „opzet en voorbedachte rade voldoende zeker vastgesteld”. Bouterse zou „nimmer berouw hebben getoond” en het verhaal van een buitenlandse coup dat hij naar buiten bracht als motivering voor de gevangenname van de slachtoffers was „verzonnen”, aldus Valstein.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)