Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veroordeelde geweldplegers kregen te snel verlof

  •  
28-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
EINDHOVEN-GGZ-XTRA

© 2009-03-27 00:00:00 EINDHOVEN - GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. De Woenselse Poort behandelt mensen met meervoudige, complexe en langdurende psychiatrische problemen. foto: ga

Minstens 21 gedetineerden die vastzaten vanwege ernstige gewelds- of zedenmisdrijven konden zich ongehinderd in de maatschappij bewegen. Dit blijkt uit een reactie van Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming, op het nieuws dat er grove fouten zijn gemaakt rond de behandeling en het stellen van een diagnose van Michael P., de moordenaar van Anne Faber.
Bij meer dan de helft van de gevallen zou het gaan om criminelen die nog niet aan de laatste fase van hun straf waren begonnen. Om die reden is er bij deze groep nooit een zogenaamde risicotaxatie gemaakt. Inmiddels zijn van de 21 gevangenen de vrijheden ingetrokken. Het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de gevolgde procedures bij Michael P. dat donderdagmorgen werd gepresenteerd, was vernietigend. Zo zou hij te vroeg verlof hebben gekregen en zijn de zedenmisdrijven die hij pleegde niet meegenomen bij zijn behandeling.
De risico’s voor de veiligheid van de samenleving waren onvoldoende ingeschat, kan geconcludeerd worden. Dekker neemt de aanbevelingen uit het rapport over en erkent dat er fouten zijn gemaakt. De familie Faber heeft hij persoonlijk zijn excuses overgebracht. De familie vindt de bevindingen ‘onthutsend, schokkend, onvoorstelbaar en schrijnend. Dit mag niet zonder gevolgen blijven.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.