Laatste update 09 december 2017, 17:07
11

Veroordeelde oorlogsmisdadiger Guus K. opgepakt in Zuid-Afrika

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Guus K. is vrijdagochtend op verzoek van Justitie aangehouden in Kaapstad, waar hij woonde. De aanhouding werd verricht door Interpol Zuid-Afrika. In april van dit jaar werd K door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee.

Guus K. had zakelijke belangen in houtkapbedrijven in Liberia ten tijde van de burgeroorlog onder leiding van toenmalig president Charles Taylor. De rechtbank acht het bewezen dat K. de houtkapbedrijven gebruikte om wapens te importeren en op te slaan. Wapens die tussen 2000 en 2003 verkocht aan de regimes in Liberia en Guinee, terwijl op dat moment een VN-wapenembargo gold vanwege de burgeroorlog.

Al direct na het vonnis, waar K. zelf niet bij aanwezig was, werd door het Openbaar Ministerie (OM) een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Desondanks duurde het nog maanden voor K. daadwerkelijk kon worden opgepakt. Het OM wil dat K. zijn straf in Nederland uitzit. Of dat mogelijk is, is nog niet duidelijk. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Zuid-Afrika. Wel is Zuid-Afrika volgens Justitie aangesloten bij internationale verdragen die het mogelijk maken om misdadigers uit te leveren.

Bron: De Volkskrant / cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (11)