26

Veroordeling geen probleem voor volksvertegenwoordigers

Minister Donner wil geen wet waardoor politici met een strafblad hun baan verliezen

Minister Donner is niet van plan om een wet te ontwerpen waardoor politici met een strafblad hun baan verliezen. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in antwoord op de vragen van PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Jeroen Dijsselbloem. De PvdA-politici hadden aangedrongen op regelgeving voor politici die veroordeeld zijn tot een celstraf van een jaar of minder. Reden hiervoor is de ‘voorbeeldfunctie van een volksvertegenwoordiger’.

NRC schrijft:

Bij langere straffen kan iemand het passieve kiesrecht wel worden ontnomen, hoewel dit voor zover Donner kan nagaan nooit is gebeurd. “De wetgever heeft willen voorkomen dat bij het begaan van lichte delicten het kiesrecht kan worden ontnomen”, schrijft hij mede namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). “Dit standpunt lijkt mij nog steeds juist, reden waarom ik geen aanleiding zie voor een wetswijziging in de door de vragenstellers gesuggereerde zin”, aldus Donner. Hij vindt het vooral een taak van politieke partijen om bij de selectie van kandidaten de integriteit mee te wegen.

De aanleiding van de kwestie is de veroordeling van het Arnhemse gemeenteraadslid Martin van Meurs, die uit de partij Pro Arnhem is gezet. Hij is veroordeeld tot negen maanden celstraf vanwege het bezit en de verspreiding van kinderporno.

NRC: Veroordeelde politici mogen blijven

cc-foto: Kitsu

Geef een reactie

Laatste reacties (26)