40

Verpleeghuis verplicht familie mee te helpen

Vakbond wijst fijntjes op de miljoenenwinst van de zorginstelling

Zorginstelling Vierstroom gaat familieleden van bewoners van hun verpleeghuizen verplichten om mee te gaan werken, zo maakte de zorginstelling donderdag bekend. Familieleden kunnen deze verplichting ook “afkopen”.

Vakbond Abvakabo FNV is hier boos om. De bond noemt deze ontwikkeling ‘zeer onwenselijk en onnodig’:

De professionele zorg voor ouderen moet gegarandeerd zijn. Een financiële noodzaak is er ook niet: Zorginstelling Vierstroom boekte het afgelopen jaar een miljoenenwinst en de bestuurder van Vierstroom hoort tot de top van teveelverdieners in de Nederlandse ouderenzorg.

Abvakabo FNV zegt het prima te vinden als familieleden een handje helpen,

maar het verlenen van zorg is een vak. Onze ouderen hebben recht op professionele zorg en zorgmedewerkers op voldoende professionele collega’s om deze zorg te geven.

De vakbond zegt dat er ook geen financiële noodzaak voor dit initiatief lijkt te zijn. Onlangs bleek dat over 2011 recordwinsten zijn geboekt in de ouderenzorg. Met een winst van maar liefst 47%, wat neerkomt op een slordige 4,5 miljoen euro, voerde zorginstelling Vierstroom zelfs de lijst van recordwinsten aan, aldus Abvakabo.
 
Voorzitter van de seniorenbond ANBO, Liane den Haan, reageerde in de media positief op het initiatief van Vierstroom om familieleden van verpleeghuisbewoners verplicht mee te laten werken. Zij blijkt vanaf september 2011 tevens voorzitter van de Raad van Commissarissen van zorginstelling Vierstroom.

Abvakabo FNV heeft acties aangekondigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)