18

‘Verpleeghuizen zetten teveel geld opzij’

Vakbond Abvakabo analyseerde de jaarverslagen ... Soms zeer hoge bedragen op de bank als reserve die voor de zorg bestemd zouden zijn

Verpleeg- en verzorgingshuizen potten teveel geld op als reserve, zegt onder meer vakbond Akvakabo. Dat geld zou gestoken moeten worden in de patiëntenzorg. De instellingen zetten het geld opzij met het oog op een onzekere toekomst.

Akvakabo analyseerde jaarverslagen en daaruit blijkt dat de instellingen samen ruim 3,9 miljard euro eigen vermogen in huis hebben. Hun solvabiliteit is gemiddeld 30,5 procent. Om een financiële tegenvaller op te vangen verlangt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) echter slechts 15 procent. Ook andere zorginstellingen hebben een onnodig hoge solvabiliteit, soms zelfs 80 procent.

Gezondheidseconoom professor Wim Groot vindt dat de instellingen onnodig veel geld opzij schuiven.

Dit is geld dat bedoeld is voor zorg, en niet om op de bank te zetten. We betalen niet elke maand onze premies voor de AWBZ om instellingen bankiertje te laten spelen. Dat geld moet besteed worden aan zorg. En anders geven ze het maar terug.

Actiz, de brancheorganisatie van de verpleeg- en verzorgingshuizen, vindt haar handelswijze terecht.

Als we ons spaargeld opmaken, terwijl er enorme veranderingen aankomen en organisaties risico’s lopen, dan gaat het ten koste van veel werkgelegenheid”, zegt Aad Koster, directeur van Actiz. “Dus het gaat er juist om ook in de toekomst mensen aan het werk te kunnen houden en cliënten goede zorg te kunnen blijven geven.

NOS: ‘Verpleeghuizen potten te veel geld op’

Cc-foto: Simaje

Geef een reactie

Laatste reacties (18)