4

Verpleegkundige Isala-ziekenhuis plaatste patiëntenfoto’s op Facebook

Een verpleegkundige van het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft foto’s van medische ingrepen op Facebook geplaatst. Dat schrijft de Volkskrant na bericht van een anonieme tipgever. Op de foto’s, die voor iedereen zichtbaar waren, waren onder meer operatief verwijderde voorwerpen, inwendige opnamen van patiënten en röntgenfoto’s te zien.

Het ziekenhuis heeft inmiddels bevestigd dat voor het plaatsen van de foto’s geen toestemming is gegeven door de patiënten. Volgens de krant, die om privacyredenen de beelden niet publiceert, zijn de foto’s niet direct herleidbaar naar personen. Er staan bijvoorbeeld geen namen bij. Volgens hoogleraar recht en de informatiesamenleving Gerrit-Jan Zwenne maakt dat echter niets uit.

Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden strenge regels. In deze situatie kan dat eigenlijk alleen als de patiënt expliciete toestemming heeft. In alle andere gevallen is het ondenkbaar dat je die verspreidt.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens vindt het plaatsen van de foto’s een kwalijke zaak. Volgens is er behalve het schenden van privacy nog ‘op heel veel fronten iets aan te merken op het verspreiden’. Zelfs zonder naamsvermelding kunnen de beelden herleidbaar zijn naar de betreffende persoon.

De dader is een zogeheten PEG-verpleegkundige in het Isala. Daar doet hij onder andere de verzorging van een PEG-sonde, waarmee sondevoeding in de maag stroomt. Volgens de tipgever publiceerde de man regelmatig foto’s van zijn diensten.

Het Isala zegt ‘erg geschrokken’ te zijn en het incident ‘zeer hoog’ op te nemen.

Met het plaatsen van deze foto’s is het medisch beroepsgeheim geschonden en mogelijk is plaatsing ook in strijd met de wet Bescherming Persoonsgegevens.

Het ziekenhuis heeft preventief melding gedaan van een vermoedelijk datalek bij de Autoriteit Persoonsgevens. Ook laat Isala weten dat tegen de verpleegkundige maatregelen worden genomen.

Privacyschending via social media
Vorige maand onthulde ProPublica na onderzoek in de Verenigde Staten dat medewerkers van verpleeghuizen op grote schaal gênante en ontmenselijkende foto’s van oudere bewoners op sociale netwerken, zoals bijvoorbeeld Snapchat deelden. Die grove schending van privacy heeft in Amerika al tot meerdere rechtszaken geleid en inmiddels hebben veel zorginstellingen een verbod op smartphones ingesteld voor medewerkers. Desondanks gaat het nog altijd mis. Daarover zei advcocate Tatiana Melnik:

De instellingen moeten niet alleen regels opstellen, ze moeten die ook naleven. Als er geen maatregelen worden getroffen na misdragingen, of als niemand oplet wat er eigenlijk gebeurt, dan heeft personeel geen enkele reden om de regels te respecteren.

Beeld: Google Maps

Geef een reactie

Laatste reacties (4)