Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verpleegkundigen in actie tegen chronische onderbemanning

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
7654809010_c14f065b9e_z
Verpleegkundigen zullen op 20 november één dag lang alleen nog maar administratie doen die hun patiënten rechtstreeks ten goede komt. Ze willen daarmee actievoeren tegen onnodige administratie die volgens hen veel te veel tijd in beslag neemt, terwijl de werkdruk wegens personeelstekorten al veel te hoog ligt.
De beroepsgroep zit aan zijn limiet, en de actiebereidheid neemt toe. Volgens een peiling van de beroepsvereniging V&VN lijdt 85 procent van de verpleegkundigen onder de hoge werkdruk. 62 procent van hen moet extra diensten draaien, in een vaak veel te klein team. 48 procent van de verpleegkundigen die meededen aan het onderzoek gaven aan dat de patiëntveiligheid verslechterd is in de zorginstelling waar ze werken. Maar er is weerstand om te staken, omdat dit ten koste zal gaan van cliënten die afhankelijk zijn van de zorg. Daarom willen de verplegers op deze manier actievoeren, omdat ze hierdoor juist meer tijd hebben om aandacht te geven waar het nodig is.
‘Cliënten mogen absoluut geen nadeel hebben van deze actie’ zegt Marjolein Zilverentant van de , V&VN vakgroep wijkverpleegkundigen. Ze voorbeelden van het soort administratie die de verpleegkundigen zullen laten liggen: We doen die dag bijvoorbeeld geen urenregistratie die we dagelijks per cliënt in moeten vullen, geen doelgroepen registratie en ook niet het op orde maken van de mappen voor de inspectie. Allemaal handelingen die we ter verantwoording doen. Wijkverpleegkundigen kunnen zich eindelijk één dag volledig richten op hun cliënten! De reden voor de meeste waarom ze dit vak hebben gekozen.’
Het personeelstekort in de zorg is substantieel; tot 2025 zijn er 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Ziekenhuizen moeten regelmatig patiënten weigeren vanwege het personeelstekort. 90% van ouderen blijven daarom bijvoorbeeld thuis wonen totdat hun situatie dramatisch verslechterd en ze naar een verpleegtehuis moeten. De V&VN heeft een  noodplan geschreven om het effect van de personeelstekorten in de zorg zoveel mogelijk te beperken en nieuwe medewerkers en zij-instromers aan te trekken.
Sonja Kersten, directeur van V&VN benadrukt dat het personeelstekort alle soorten verpleging betreffen; ‘alle onderdelen van de zorg, zoals de GGZ, ziekenhuizen en de ambulances, kampen met een hoge werkdruk en een tekort aan personeel’. Aldus Kersten.
Uit een rondvraag van NRC blijkt dat de oncologie-afdeling van het OLVG in Amsterdam bijvoorbeeld twee van de 22 bedden niet meer beschikbaar heeft. In de zomer waren dat er zelfs vijf. ‘Soms hebben diverse afdelingen tegelijk te weinig personeel en dan kan er een aantal uur helemaal niemand worden opgenomen’ zegt teamleider Dorien de Jong tegen de krant. Ook in het Antonie van Leewenhoek ziekenhuis, het Erasmus MC, en het UMC Groningen zijn er te weinig verpleegkundigen om de ziekenhuizen te bemannen. Er wordt gesproken over een ‘chronisch tekort’ waardoor bedden dicht moeten, zieke kinderen te vroeg naar huis worden gestuurd, en er operaties niet worden uitgevoerd omdat de Intensive Care onderbemand is.
 

Meer over:

nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.