Laatste update 10:18
14

Verpleegkundigen slaan alarm om te hoge werkdruk

Verpleegkundigen slaan alarm vanwege de te hoge werkdruk en vragen het nieuwe kabinet om met een noodplan te komen. Ze klagen onder meer over gatenkaas-roosters en onveilige patiëntsituaties, die onder meer komen door de huidige personeelstekorten in de zorg. Het kabinet moet helpen dit op te vangen, aldus de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgende, V&VN.

V&VN heeft een peiling gehouden onder de 17.000 leden; de uitkomsten zijn volgens hen alarmerend. Er is reeds een personeelstekort, maar de slechte arbeidsomstandigheden maken het beroep er niet aantrekkelijker op.

Maar liefst 85 procent zegt in de peiling dat ze het personeelstekort dagelijks ervaren. Dat uit zich door het moeten draaien van extra diensten, of minder mensen per dienst. Een deelnemer schrijft zelfs: “Soms staat er één iemand op 81 mensen, onverantwoord.” De NOS schrijft over de peiling:

Driekwart vindt de stress door personeelstekorten zo groot dat het direct invloed heeft op hun gezondheid en privéleven. Ongeveer de helft van de geraadpleegde zorgprofessionals is van mening dat de patiëntveiligheid verslechtert. Een derde twijfelt over zijn werk en een op de tien overweegt de zorg te verlaten.

V&VN heeft een aantal praktische aanbevelingen om de werkomstandigheden te verbeteren. Zo doen veel verpleegkundigen extra taken die door anderen overgenomen zouden kunnen worden. Van operatiekamers schrobben tot de telefoon aannemen, of auto’s naar de garage brengen. Maar ook rolstoelen reinigen en zout strooien hoort tot de werkzaamheden. Administratieve taken kosten veel tijd. Veel verpleegkundigen besteden zo’n 30 procent van de werktijd daaraan. Als ander personeel geworven wordt dat de neventaken uit handen kan nemen, kan de werkdruk verlicht worden.

De afgelopen jaren is enorm bezuinigd op ondersteunende diensten, vooral binnen verpleeghuizen. Receptionisten, schoonmakers, klusjesmannen; velen moesten het veld ruimen. Die taken worden nu door het verzorgend personeel erbij gedaan.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (14)