60

‘Verplichte anticonceptie bij falende ouders’

Leefbaar Rotterdam wil gedwongen anticonceptie voor vrouwen die door hun verslaving, psychische aandoening of verstandelijke handicap beter geen kinderen kunnen krijgen. 

Met haar pleidooi wil Leefbaar-raadslid Ira van Winden opkomen voor het ongeboren kind

Er wordt veel gesproken over het zelfbeschikkingsrecht van ouders en de lichamelijke integriteit van vrouwen, maar het welzijn van kinderen weegt voor mij zwaarder. Ik wil kinderleed, zoals mishandeling en verwaarlozing, voorkomen. 

In Winden’s ogen is de tijd rijp om met wetgeving te zorgen dat ‘in extreme situaties en bij individuele gevallen verplichte anticonceptie mogelijk is’. Dus niet voor ieder verslaafde vrouw, of psychisch patiënte of verstandelijk gehandicapte, zo benadrukt zij. Maar als professionals vinden dat een vrouw echt beter geen kind kan krijgen, dan moeten zij dat kunnen voorleggen aan de rechter, aldus van Winden. 

Recente oproep
Twee Rotterdamse rechters en een Rotterdamse kinderarts deden recent in het NRC Handelsblad de oproep gedwongen anticonceptie mogelijk te maken. De rechters noemden als voorbeeld een prostituee, bij wie al drie kinderen uit huis zijn geplaatst. De vrouw vertelde in de rechtbank zo snel mogelijk zwanger te willen raken, omdat haar klanten kicken op seks met een zwangere. Niet omdat zij graag een kind wilde.

Schrijnende situaties
Van Winden, die met verstandelijk beperkten werkt, ziet zelf schrijnende situaties en hoort ook de verhalen van andere professionals in de stad. 

Je kunt je als buitenstaander niet voorstellen hoe de dagelijkse praktijk is. Wat als je als arts een baby’tje met gebroken botten binnen krijgt? Een nieuwe zwangerschap moeten we dan voorkomen. 

In de ogen van Leefbaar moet Rotterdam als tweede stad van Nederland een voortrekkersrol vervullen in het zorgen voor nieuwe wetgeving, zo stelt de partij in schriftelijke vragen aan wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA). Aan de ene kant door met een conferentie het debat op gang te houden, aan de andere kant door bij het Rijk aan te dringen op het veranderen van de wet.

AD.nl: ‘Verplichte anticonceptie bij falende ouders’

CC Foto: Worak

Geef een reactie

Laatste reacties (60)