Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verrassend: zebra en zonparkiet op lijst van bedreigde diersoorten

  •  
18-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
635 keer bekeken
  •  
zonparkiet300.jpg
Ook de gazelle, zeeleeuw en bosmuis breiden de lijst uit 
Er staan minstens zeven diersoorten, die je misschien niet zo snel zou verwachten, op de lijst van bedreigde diersoorten. Naast de panda, ijsbeer en neushoorn, staan bijvoorbeeld ook de zebra, de gazelle en de zonparkiet op de lijst.

De zebra
 Er zijn twee soorten zebra’s in Afrika: de steppezebra en de Grévyzebra. Het is die laatste die het moeilijk heeft. Er zouden nog slechts 2.500 exemplaren in het wild zijn, meldt de website Treehugger.

De Grévyzebra leeft in de drogere streken van het noordoosten van Afrika, van Zuid-Sudan tot Noord-Kenia. Het is de grootste zebrasoort die er is, met lange poten, een gespierde nek en een lang hoofd. Het dier wordt bedreigd door schapen en geiten, die het voedselrijke gras opeten en waterbronnen onbereikbaar maken voor de zebra. Bovendien wordt er ook op gejaagd voor hun vacht.
RTEmagicC_Zebra300.jpg
De gazelle 
Er leven nog slechts 1.750 à 2.950 Cuviergazelles in het noordwesten van Afrika. Met de duingazelle is het nog slechter gesteld: daarvan leven er nog slechts 250 volwassen exemplaren in het wild. De Spekesgazelle zijn helemaal verdwenen uit Ethiopië. In Somalië leven er nog, maar die worden bedreigd door de jacht.
RTEmagicC_Gazelle300.jpg
De parkiet 
 Wereldwijd hebben de vogels het moeilijk. De populaties van de zonparkiet en de grijswangparkiet zijn fel in aantal verminderd omdat er zoveel gevangen worden om te verkopen als huisdieren. In kooitjes zijn er dus veel te vinden, in het wild een pak minder.
Naast bovenvermelde diersoorten staan ook de zeeleeuw, bosmuis, przewalskipaard en de borneopauwfazant op de lijst. Lees verder op de website van Volkskrant voor een volledig overzicht. Volkskrant: Zeven ‘verrassingen’ op de lijst van bedreigde diersoorten
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.