Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verrassing: Coca-Cola sponsor suikercampagne diëtisten

  •  
10-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cocacola.jpg
Vlaamse diëtistenvererniging pleit voor 'gezond eetpatroon' mét suiker
De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) is een informatiecampagne gestart over suiker. Zoals de afgelopen jaren duidelijk is geworden, kan (een te grote inname van) suiker schadelijk zijn voor de gezondheid. Steeds meer wordt gepleit voor een eetpatroon waarin suiker wordt vermeden. Opvallend is dan ook dat deze vereniging van diëtisten juist pleit voor een ‘gezond eetpatroon’ mét suiker. O, maar wacht. De informatiecampagne wordt betaald door Coca-Cola.
De advertentie die onlangs in Vlaamse en Waalse media werd verspreid begint met de tekst: “Suiker kan deel uitmaken van een gezond eetpatroon. Een gezonde voeding en genieten zijn perfect te combineren! Suiker of sacharose heeft een aangename smaak en levert energie.”
Verderop wordt erop gewezen dat overdaad schaadt en de totale suikerinname daarom niet meer dan 10 procent van de totale energie-inname moet behelzen.
VBVD-voorzitter Dirk Lemaître reageert verwonderd:
Dit is geen reclame voor suiker. Wat hier wordt verduidelijkt, is dat suiker deel kan uitmaken van een normaal voedingspatroon. Het is geen vergif dat je absoluut moet mijden. We hebben in het verleden ook al met Karott’ samengewerkt. Zij leggen de boodschap die ze willen brengen aan ons voor met de vraag of we er ons in kunnen vinden. Soms zeggen we ja, soms nee.
Karott’ bevestigt dat Coca-Cola, het bedrijf dat groot is geworden met de verkoop van blikjes limonade met zeven klontjes suiker, de campagne financiert. Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de Vrije Universiteit, vindt het apert dat de VBVD suikerinname promoot. Dat de boodschap feitelijk correct is, betwist hij niet, “maar moet je suiker onder de aandacht brengen als je weet dat 50 procent van de volwassenen overgewicht heeft en dat er 20.000 te dikke kinderen rondlopen?”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.