33

Verslag telefoongesprek bewijst: Trump drong aan op onderzoek Biden

Donald Trump heeft er inderdaad bij zijn Oekraïense ambtgenoot op aangedrongen om onderzoek te doen naar Joe Biden. Dat blijkt uit de woensdag door het Witte Huis vrijgegeven verslag van het telefoongesprek tussen Trump en Volodymyr Zelensky.

Trump begint zelf over de zaak. “Er wordt veel gepraat over Bidens zoon. Biden schepte op dat hij een einde had gemaakt aan de vervolging, dus als je dat zou kunnen onderzoeken… Ik vind het verschrikkelijk klinken.”

Kort voor het gesprek plaatsvond, schortte Trump financiële steun ter waarde van 391 miljoen dollar aan Oekraïne tijdelijk op. Daarmee zou hij de nieuwe president onder druk hebben gezet.

Ook stelde de Amerikaanse president tijdens het gesprek Zelensky een bezoek aan het Witte Huis in het vooruitzicht. “Geef ons een datum en we gaan het regelen.”

Dinsdag kondigde de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi een impeachment-procedure tegen Trump aan. Volgens de Democraten heeft de president zijn positie misbruikt om een politieke tegenstander te raken. Biden is een van de favorieten om de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap te winnen.

Angela Merkel
In het telefoongesprek met Zelensky heeft Trump ook nog kritiek op Angela Merkel. “Ze praat, maar ze doet niets.” Een woordvoerder van de Duitse regering wil niet op deze losse flodder van de Amerikaanse president reageren.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)