14

Vertrek ministers Berlusconi ‘idioot’

Regering Letta in gevaar... Alleen samenwerking met Beppe Grillo kan val voorkomen... Italianen zijn het zat...

De Italiaanse premier Letta noemt het besluit van vijf ministers om uit zijn regering te stappen “idioot en onverantwoordelijk”.


Gisteravond stapten alle leden van Berlusconi’s PdL uit de regering. Officieel vertrokken de ministers over een conflict over een btw-verhoging, maar Letta gelooft daar niks van.  

Dit draait alleen om Berlusconi’s persoonlijke belangen.”

NOS-correspondent Rop Zoutberg trekt dezelfde conclusie, twitterde hij:

Ministers van Berlusconi dienen ontslag in vanwege de verhoging van de btw. Maar daar is het natuurlijk niet om te doen.”

Berlusconi had gedreigd de regering-Letta te laten vallen als hij zou worden afgezet als senator. Tegenstanders hadden daarop aangedrongen, omdat hij is veroordeeld wegens belastingontduiking. De Senaat wil 4 oktober stemmen of de veroordeelde nog wel lid van het Hogerhuis mag blijven.

Letta zegt nog te bekijken wat de gevolgen zijn van de kabinetscrisis. Mogelijk kan zijn regering gered worden met de steun van de Vijf Sterrenbeweging van komiek Beppe Grillo. NOS-correspondent Rop Zoutberg ziet dat op dit moment als de meest voor de hand liggende optie. Volgens hem zijn de Italianen het zat:

Italianen snakken naar een regering die eindelijk gaat doen wat ze moet doen: Italië regeren.

Het is aan president Napolitano om te beslissen of er nieuwe verkiezingen komen of dat er naar een nieuwe coalitie wordt gezocht. De president heeft eerder al laten weten dat hij nieuwe verkiezingen wil vermijden.

De verkiezingen in februari leverden geen duidelijke winnaar op. Verschillende formatiepogingen mislukten, en na een langdurige politieke impasse wist Letta een coalitie te vormen tussen de sociaal-democratische PD, enkele centrumpartijen en de centrum-rechtse PdL.

NOS: Letta: besluit Berlusconi idioot

cc-foto: Alessio85

Geef een reactie

Laatste reacties (14)