Laatste update 10:12
20

Vertrekkend VVD-Kamerlid Ton Elias haalt hard uit naar ‘controlerende’ partij

VVD’er Ton Elias moet vertrekken uit de Kamer. Hij is sinds 2012 fractiesecretaris maar is voor de afgelopen verkiezingen niet opnieuw verkiesbaar gesteld omdat hij te veel vijanden gemaakt zou hebben. Hij klapt nu uit de school bij de Volkskrant en vertelt dat de partij eenvormig en controlerend is. Rutte zou geen ruimte geven voor individuele inbreng.

Elias stelt dat de winst van de VVD goed is maar de interne werkingen echt anders moeten en dat door het aantal behaalde zetels er minder ruimte zou zijn voor kritiek

De discussie over de ja en amen cultuur blijft daardoor uit. Hoeveel ondernemers staan er op de lijst, hoeveel verpleegsters, agenten? Het is allemaal ambtenarij en onderwijs en mensen met een politiek baantje. Dat is niet gezond. Ik zeg niet dat die mensen niet deugen, maar de optelsom is koekoek eenzang.

Ook over de campagne is de VVD’er niet te spreken maar hij zegt nu pas de kritiek te delen omdat hij de partij niet wilde beschadigen.

Ik kreeg mailtjes over hoe we ons de laatste dagen van de campagne moeten gedragen: drink niet te veel alcohol op de uitslagenavond! Of de waarschuwing dat iedereen die je aanspreekt een journalist kan zijn. Dat is kleuterschool.

De verkiezingen gingen voor de VVD over een onheldere waaier van fatsoen, moraal, niet regeren met de PVV, vertrouwen. De analyse van VVD-campagneleider Bas Erlings dat de verkiezingen om leiderschap draaiden, deelt hij niet. Leiderschap speelde pas op het eind een rol, door Erdogan en de rellen in Rotterdam.

Elias was tevens was voorzitter van de tijdelijke onderzoekscommissie ICT, lid van de onderzoekscommissie Fyra, ondervoorzitter van de Tweede Kamer en lid van het presidium – het dagelijks bestuur van de Kamer. Hij zal niet bij het afscheid in de Kamer zijn van woensdag omdat hij een heupoperatie heeft.

cc foto: EU2016SK

 

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (20)