42

Vertrouweling Merkel: extreemrechts terrorisme bedreigt de democratie

Extreemrechts terrorisme bedreigt de democratie. Dat zegt een van de intiemste vertrouwelingen van Angela Merkel, CDU-Europarlementariër Elmar Brok, in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

Naar aanleiding van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke doet Brok een emotionele oproep de democratie te verdedigen: “De democratie kan erg snel imploderen. Als je vrijheid en democratie wilt, dan moet je ze verdedigen.”

Brok trad onlangs, in de campagne voor de Europese verkiezingen, nog op bij Lübcke in diens kiesdistrict. “Hij was zeer overtuigd van Merkels beleid inzake migratie. Dat maakte hem gehaat bij rechts. Als haat normaal wordt bij bepaalde mensen, dan wordt het praktijk. Dit is een gevaar voor elke democratie.”

Walter Lübcke werd begin deze maand gevonden bij zijn huis in Kassel met een schotwond in zijn hoofd. Een verdachte werd opgepakt nadat zijn DNA bleek te matchen met sporen op de plaats delict. Hij is eerder veroordeeld voor een aanslag op een asielzoekerscentrum en verkeerde in kringen van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands.

Zelf heeft Brok er altijd over gezwegen, maar hij ging als jong politicus zelf gebukt onder bedreigingen van de extreemlinkse RAF. “Ze wilden mijn kinderen ontvoeren. Ik heb dit nog nooit in het openbaar verteld. Dat kun je beter niet doen. Tegenwoordig, met de nieuwe media, kunnen shitstorms mensen totaal kapot maken. We zitten in een gevaarlijke situatie, maar we kunnen niet meer van sociale media af – die zijn er nu eenmaal. Het is een groot probleem, ik heb er geen antwoord op.”

De Duitse toppoliticus, die na bijna 40 jaar afscheid neemt van het Europees Parlement, vreest dat mensen door dit soort bedreigingen afzien van een politieke carrière. “Gaan goede mensen nog wel de politiek in? Wil je het risico nog wel nemen? Ze zeggen: ‘Doe het niet, denk aan je kinderen!’ Dit is een gevaarlijke ontwikkeling.”

De 73-jarige Elmar Brok werd in 1980 lid van het Europees Parlement en was veertien jaar voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. Na 39 jaar neemt hij afscheid als volksvertegenwoordiger.

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (42)