83

Vertrouwen in politici bijna nul

Nederlanders vinden Roemer de meest betrouwbare politicus, maar geen premier 

Nederlanders hebben erg weinig vertrouwen in politici. In de top 5 van de minst betrouwbare Nederlanders staan Wilders, Rutte en Samsom achtereenvolgend op de lijst. Daarmee verkeert het vertrouwen in politici op een dieptepunt.

Een Nederlandse politicus blijkt evenveel vertrouwen te genieten als een autoverkoper, oftewel: vrijwel nul. Dat is de conclusie van het onderzoek dat tijdschrift Reader’s Digest deed in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Uit een representatieve steekproef onder 700 Nederlanders zegt 85 procent weinig of geen vertrouwen te hebben in politici. Daarmee scoren onze volksvertegenwoordigers het laagst van alle beroepsgroepen. 

Meer dan de helft vindt dat politici niet begaan zijn met hun welzijn. En iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt de Tweede Kamer in het geheel niet te vertrouwen. Als rapportcijfer scoort de Kamer slechts een 5,2. 

In de top 5 van meest betrouwbare Nederlanders staat de koningin op één, gevolgd door Frans Bauer, Emile Roemer, Erica Terpstra en Mark Rutte. Welke politicus het meeste vertrouwen geniet zegt echter nog niets over of hij ook premier wordt. Uit een analyse van de gegevens van meer dan 100.000 mensen, die op onder meer Trouw.nl het Kieskompas invulden, blijkt dat als de strijd tussen Rutte en Roemer gaat, Nederland toch liever voor de VVD-lijstrekker kiest. Dat komt met name doordat de SP-leider minder steun krijgt van kiezers van andere partijen. 

Volkskrant: Politicus verdient bijna evenveel vertrouwen als een autoverkoper: vrijwel nul

Trouw: Weinig kiezers zien Roemer als premier

Foto voorpagina: Studentes bij een verkiezingsdebat in Utrecht

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)