78

Vertrouwen in publieke omroep nog altijd groot

Het vertrouwen in de publieke omroep is nog altijd groot, blijkt uit een onderzoek in west-Europese landen door de Amerikaanse denktank PEW Research. In Nederland zegt 89% van de respondenten de NOS te vertrouwen. Slechts Zweden scoort nog hoger. Liefst 90% van de ondervraagden zegt de SVT (Zweedse staatstelevisie) op hun woord te geloven. In landen als Italië (65%) en Spanje (57%) ligt dat een stuk lager. In Spanje zegt 64% van de mensen die meewerkten zelfs nog iets meer vertrouwen te hebben in het private Antena 3.

Of een persoon politiek links of rechts georiënteerd is doet minder ter zake dan de vraag of iemand er populistische wereldbeelden op nahoudt, blijkt uit het onderzoek van PEW. Respondenten uit die categorie geven lagere waarderingscijfers voor publieke verslaggeving over onderwerpen als immigratie, economie en misdaad dan politiek anders gekleurden. Het criterium van wat als populistisch wordt gezien wordt overigens niet duidelijk uit de persverklaring.

In het algemeen zijn mensen die een rechtse politieke voorkeur hebben eerder geneigd de publieke media het vertrouwen te geven. Als primaire bron voor nieuws wordt de NPO het meest genoemd in Nederland (37%), gevolgd door Nu.nl (17%) en RTL (10%).

Geef een reactie

Laatste reacties (78)