259

Vertrouwen in Samsom bereikt dieptepunt

Moet de PvdA een alternatief zoeken voor Samsom? ... Spekman nodigt prominente leden uit voor de dierentuin … GroenLinks grootste stijger met 9 zetels

Het vertrouwen in Samsom staat deze week op het laagste punt sinds hij is aangetreden. Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond. Bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2012 stond de PvdA nog op 38 zetels, nu staat de partij op 11 zetels. De conclusie van prominenten Jan Hamming en Jouke de Vries bij Buitenhof illustreerde dat: “We beginnen van onderop”.


Hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries hield tijdens de uitzending nog een briefje uit zijn zak waarin partijvoorzitter Hans Spekman hem uitnodigt voor een dagje dierentuin in Amersfoort. De Vries gelooft dat Samsom en zijn partij er weer bovenop komen. “De PvdA-fractie leider is het moeilijkste wat er is.” Maar hij hoopt wel dat Samsom er in slaagt nog voor de statenverkiezingen eisen te formuleren aan het kabinet. “Als de PvdA bij de Provinciale Statenverkiezingen weer verliest, moet ze op zoek naar een alternatief voor partijleider Diederik Samsom.”

De PvdA moest de afgelopen tijd flink inleveren op partij geliefde onderwerpen zoals de opvang van asielzoekers. Tegelijkertijd houdt Samsom nog strak vast aan het niet laten doorgaan van proefboringen naar schaliegas, maar Rutte en Kamp willen de plannen niet schrappe

De VVD en de PvdA staan nu samen op 31 zetels. Daarmee zijn ze beiden in twee maanden tijd met 10 zetels gezakt. Ook de VVD is in totaal flink wat plaatsen gezakt met 20 zetels. De grootste stijger in de lijst van Maurice de Hond is GroenLinks. De groenen komen weer in de buurt van de scores van 2010 met 9 zetels. Een derde van de kiezers denkt dat de regering de rit uitzit.

Peiling Maurice de Hond: Peil.nl

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (259)