9

‘Vervanger Donner komt van buiten Den Haag’

Rutte: Benoeming vicepresident Raad van State zeker voor de kerst

Dat minister Donner (Binnenlandse Zaken) officieel een kanshebber is voor het vicepresidentschap van de Raad van State is zeker. Bronnen in Den Haag bevestigen dat de partijtop van het CDA in ieder geval een opvolger van buiten Den Haag wil. Daarmee wordt voor het eerst duidelijk dat Donner een serieuze kanshebber is.

Rutte maakte vrijdag na de ministerraad duidelijk dat de benoeming van een nieuwe vicepresident van de RvS aanstaande is: “Zeker voor de Kerst”, zei hij. De partijwoordvoerder van het CDA wilde nog niets over de kwestie zeggen tegen NRC. “Zolang er geen vacature is”, zegt de CDA-woordvoerder over de kabinetspost die kan vrijkomen, “doen we geen mededeling over de vervulling daarvan.”

In Den Haag werden CDA prominenten als fractievoorzitter Van Haersma Buma, zijn rechterhand Mirjam Sterk en zelfs staatssecretaris Bleker en minister Leers gezien als Donner’s mogelijke opvolger, maar de partijtop zou hebben vastgesteld dat zijn vervanger buiten Den Haag gezocht zal worden.

NRC meldt dat er een beperkt aantal bekende politici met zowel voldoende ervaring als het juiste profiel voor een kabinetspost:

De relatief onbekende, maar grootste, kanshebbers zijn alle drie ex-wethouder van Rotterdam: Lucas Bolsius (burgemeester van Amersfoort), Leonard Geluk (voorzitter van een onderwijsinstelling met 26.000 studenten, het ROC Midden Nederland) en Sjaak van der Tak (burgemeester van Westland en oud-kandidaat voor het partijvoorzitterschap).

NRC: Als Donner vertrekt, wil CDA-top geen ‘Haagse’ opvolger
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)