Laatste update 23:16
21

Vervelende hesjes opgepakt in Den Haag, Frans protest bloedt dood

Parijse toestanden dreigden vandaag in Den Haag waar zogeheten gele hesjes de confrontatie zochten met de politie. De gele hesjes staken onder meer vuurwerk af, waar de aanwezige dieren van in paniek kunnen raken, en smeten in het winkelgebied met terrasmeubilair van plaatselijke ondernemers naar de onderbetaalde politieagenten. Er werden acht ontevreden burgers opgepakt.

Ondanks niet aflatende aandacht en actieoproepen in de media komt de met extreemrechtse elementen verdunde protestbeweging in de Lage Landen al weken niet op gang. In Den Haag bedroeg de opkomst enkele tientallen hesjesdragers. In Rotterdam is sinds de start begijn december geen sprake van enige groei in omvang bij het wekelijks protest. Ook daar beperkte de manifestatie zich tot enige tientallen personen. In Brussel hadden verslaggevers bij wijze van spreken een microscoop nodig om de massabeweging te ontwaren, zo werd duidelijk op Twitter:

In andere landen is het beeld niet anders en is er ook sprake van microprotesten, zoals in Dublin waar enkele tientallen vestjes een verkeerstunnel blokkeerden.

In Frankrijk is het gele hesjes protest doodgebloed, constateert De Standaard. De opkomst is met meer dan 90 procent afgenomen en bedroeg over het hele land nog slechts enige duizenden mensen. In Parijs belaagden de ontevreden burgers wel de media:

Een aantal relschoppers ging in Parijs ook manifesteren voor de gebouwen van enkele media. Enkele honderden gele hesjes protesteerden bij tv-zenders BFMTV en France Télévisions. Ze beschuldigden de journalisten ervan dat ze ‘meeheulen’ met de regering en gooiden projectielen, waaronder stenen, naar de ordediensten. De politie vuurde traangas af en pakte enkele manifestanten op. Nadien keerde de rust terug.

In het zuiden van Frankrijk probeerden ontevreden hesjes met een bestorming het vakantieverblijf van president Macron binnen te dringen maar ook dat mislukte.

Toch zijn de gele hesjes niet ontevreden over de opkomst. Ze menen dat de protestbeweging in januari weer op zal laaien en geven als verklaring voor de magere belangstelling dat de ontevreden burgers nu eenmaal massaal vakantie aan het vieren zijn.

cc-foto: NightFlighttoVenus

Geef een reactie

Laatste reacties (21)