Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vervolgde journaliste Rena Netjes: 'Terug naar Egypte? No way!'

  •  
20-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
RenaNetjes300.jpg
Proces tegen twintig journalisten in Egypte van start
In Egypte is donderdagochtend het proces begonnen tegen de twintig journalisten die van terrorisme worden beschuldigd, onder wie Rena Netjes, een correspondente van BNR. Netjes heeft het geluk dat ze het proces vanuit Nederland kan volgen.
In de BNR-studio legt Netjes donderdagochtend haar huidige positie uit:
“Volgens de Egyptische wet moet ik daar lijfelijk aanwezig zijn om mezelf te kunnen verdedigen. Ik mag geen advocaat machtigen om me te verdedigen. Nu is mijn advocaat daar wel binnen, maar hij kan mij niet verdedigen. Dat is wel een probleem
Over de aanklacht tegen haar:
Ik heb ‘m gelezen, een A4’tje vol. Het begint met ‘je bent lid van de terroristische groep Al-Jazeera’. Daar gaan we al. Ik heb nooit een seconde voor Al-Jazeera gewerkt.”
”Ik zou ze financiën hebben gegeven en ze zouden bij mij allemaal videoapparatuur hebben aangetroffen. Dat is allemaal niet gebeurd. Het geeft de absurditeit aan: ik ben helemaal niet aangehouden met videoapparatuur. Die héb ik niet eens.”
Haar advocaten mogen haar niet verdedigen, “maar ze het volgen het op de voet. Ze gaan natuurlijk kijken of er fouten worden gemaakt.” Teruggaan om haar proces te kunnen bijwonen? “No way”, zegt Netjes.
“Dan zou ik gelijk worden gearresteerd en in de beruchte Tora-gevangenis belanden.”
Eerder deze maand zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Fahmy bij een bezoek aan Den Haag dat Netjes welkom is om naar Egypte terug te keren.  Aan haar vlucht uit het land was niets illegaals. Fahmy beloofde haar bovendien een eerlijk proces

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.