Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verwaarlozing en machtsmisbruik in tbs-kliniek

  •  
19-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
tbs300.jpg
Medische klachten worden niet behandeld, zwakbegaafde patiënten lopen maandenlang met een poepbroek, tbs-adviezen verstrekt door onbevoegd personeel of onnodig verlengd
Het artikel in Vrij Nederland leest als een griezelverhaal. Zwakbegaafde of ernstig gestoorde mensen die – als gevolg van een daad waarvan ze de gevolgen niet konden overzien – volledig rechteloos zijn geworden en vervolgens worden opgesloten in een instelling die niet veel meer doet dan hen afschermen van de buitenwereld. Ze ontberen medische zorg, psychische behandeling en zelfs basale hygiëne in een instelling die zich aan de buitenwereld presenteert als een ‘Koploper in de Zorg’.
Een patiënt pleegde uiteindelijk zelfmoord, nadat hij als gevolg van ernstige mishandeling door een mede-patiënt, jarenlang helse pijnen leed. Zijn klachten werden door het personeel van de Rooyse Wissel in Venray niet serieus genomen. Een adviesrapport over deze en andere misstanden kwam bezorgde medewerker Rien van Zeeland op een berisping te staan. 
Nadat hij officieel melding maakte van een ‘vermoeden van een misstand’, schakelde de directie een bevriende ‘expert’ voor verder onderzoek. De conclusie dat de instelling niets te verwijten viel, werd door de Inspectie voor Gezondheidszorg overgenomen, zonder dat de instelling door hen ook maar één keer was bezocht.
Ondertussen stapelen de klachten van patiënten zich op, terwijl tbs-adviezen worden verstrekt en verlengd zonder dat daar duidelijke aanwijzingen voor zijn, of zelfs zonder dat de deskundige de patiënt überhaupt heeft gezien. Ook werkt het ‘hoofd behandeling’ zonder dat ze is ingeschreven in het BIG-register, wat wettelijk verplicht is.
Lees het hele verhaal in Vrij Nederland
cc-foto: Or Hiltch

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.