32

Verzakking dreigt voor miljoen huizen door droge zomer

Door de droge zomer van 2018 dreigen nu zo’n miljoen huizen te gaan verzakken. Dit zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) tegen het tv-programma De Monitor, dat een onderzoek deed naar de materie. Vooral woningen van vóór 1970 zitten in de gevarenzone. Eén op de vier wordt bedreigd door de inklinkende bodem. De huizen die nu al met verzakking te maken hebben bevinden zich in 83 verschillende gemeenten in alle provincies, maar ze vormen slechts ‘het topje van de ijsberg,’ aldus KCAF-directeur Dick de Jong tegen De Monitor.

Het KCAF krijgt dagelijks nieuwe meldingen binnen, zegt hij. Toch werken momenteel slechts tien gemeenten aan een oplossing om de funderingen van bedreigde huizen goed te houden. In die plaatsen kunnen mensen eventueel om hulp vragen bij financiering omdat je als eigenaar van een koopwoning zelf verantwoordelijk bent. De kosten kunnen echter enorm oplopen, tot wel een ton per huis.

En dan te bedenken dat er 355 gemeenten zijn. Gemeenten laten hun inwoners nu in de kou staan. Ze zijn bang voor precedentwerking: als we één inwoner helpen, hoeveel komen er dan nog bij?

Omdat het om relatief nieuwe problematiek gaat, stellen brancheverenigingen van taxateurs en makelaars NVM en VBO Makelaar dat het lastig is om juiste diagnoses te stellen bij de aankoop van een huis. Daarom is het voor toekomstige huizenkopers moeilijk vast te stellen wat de kwaliteit van de fundering is van een huis.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)