20

Verzekeraar gaat gezonde levensstijl wel belonen maar niet controleren

Minder premie voor sporters, mantelzorgers ... Minder beloning voor chronisch zieken ... Detail: Geen controle mogelijk

Zorgverzekeraar Menzis gaat korting geven aan klanten die besluiten gezonder te leven. Verzekerden krijgen punten als zij bijvoorbeeld stoppen met roken. De spaarpunten zijn er ook voor mensen die mantelzorg verrichten.


Het plan van Menzis krijgt bijval van deskundigen, schrijft het AD:

Ook directeur GGD Nederland Laurent de Vries juicht het initiatief toe. ‘Het is goed dat een verzekeraar een gezonde levensstijl promoot. Uit onderzoek van professor Johan Mackenbach van de Erasmus Universiteit blijkt dat 50 procent van alle ziektes te voorkomen is. Er valt daarom nog een hele slag te maken om Nederland gezonder te krijgen. Dat kan winst opleveren voor de hele maatschappij.’

De Vries waarschuwt wel voor het aantasten van het solidariteitsprincipe maar volgens hem is daar nu nog geen sprake van. Volgens Menzis reageren klanten enthousiast op het voorstel. Wel is er ook kritiek. Zo kan iemand die stopt met roken meer spaarpunten verdienen dan een chronisch zieke.

Tegenover RTV Noord verklaart Rogier van Boxtel: “Nederlanders vinden het altijd leuk om ergens voor te sparen.” De verzekeraar vertrouwt daarbij op de eerlijkheid van de klant omdat controle amper mogelijk is.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)