28

Verzekeraars en ziekenhuizen sturen je surfgedrag door naar Facebook

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen houden het surfgedrag van bezoekers in de gaten en spelen die gegevens stiekem door aan Facebook. Dat heeft de NOS ontdekt.

Als je bijvoorbeeld op de websites van Menzis, ONVZ of OHRA zoekt naar informatie over je soa-behandeling, depressie of plaswekker, wordt de zogenoemde Facebook-pixel-plugin ingeladen. Die is geplaatst door de zorgverzekeraar en stuurt je surfgedrag door naar de servers van Facebook. Andere zorgverzekeraars, zoals CZ, gebruiken de tracker alleen op de voorpagina van hun website. Ook het Diakonessenhuis in Utrecht, een ziekenhuis, stuurt het surfgedrag van bezoekers door naar Facebook. Dat gebeurt ook als bezoekers pagina’s met medische achtergrondinformatie bekijken. Als patiënten die pagina’s bezoeken, kan Facebook dat dus zien. Gebruikers geven daar overigens in principe toestemming voor door een cookiemelding weg te klikken of te negeren.

Doel van de dataverzameling is officieel dat de Facebook-gebruiker dan ‘gepersonaliseerde’ advertenties gepresenteerd krijgt. Heb je bijvoorbeeld informatie gezocht over herpes dan kan een advertentie daarvoor net als de ziekte zelf steeds maar blijven terugkomen in je Facebook timeline. Anders dan verzekeraars of ziekenhuizen kan Faceboook aan de hand van de eigen gegevens ook bepalen om welke persoon het gaat, als die persoon is ingelogd op het sociale netwerk. De NOS nam een steekproef bij veertig zorgverzekeraars, 18 van hen besmetten de bezoekers met een Facebook-pixel.

Burgerrechtenorgnaistaie Bits of Freedom schrikt van de praktijk en noemt die ‘schaamteloos’. De Patiëntenfederatie Nederland eist stopzetting van de spionagepraktijk. Zorgverzekeraar Menzis zegt opnieuw te gaan nadenken over de methode. Ook partijen als VVD en Forum voor Democratie houden zo hun websitebezoekers in de gaten. De VPRO, de omroep die Zondag met Lubach uitzendt, doet dat overigens ook.

Vorige week werd duidelijk dat Facebook in de Verenigde Staten ook tracht medische gegevens te pakken te krijgen, zoals een databestand met informatie over hartpatiënten.

cc-foto: Rinet IT

Geef een reactie

Laatste reacties (28)