49

Verzekeraars weigeren ex-kankerpatiënten

Video: Kassa-redacteur en ex-patiënt stuit op kwalijke praktijk. "U heeft een hoger gezondheidsrisico. Daarom geldt een wachttijd van 4 jaar."

Jonge mensen die genezen zijn van kanker, hebben voor de rest van hun leven problemen met het afsluiten van verzekeringen. Ze worden afgewezen of moeten fors hogere premies betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa. Zelfs als de dokter iemand helemaal gezond heeft verklaard, bestempelen de verzekeraars ex-kankerpatiënten toch als risicovol.


Kassa meldt:

Bij een redacteur van het programma, Liv Rotteveel, werd in november 2013 borstkanker geconstateerd. Na operaties, chemo’s en hormoonbehandelingen kreeg zij in september 2014 van haar specialist te horen dat ze gezond was en verder kon met haar leven. In de praktijk bleek dat moeilijker. Toen Liv dit voorjaar een nieuw huis wilde kopen, kon ze geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In tegenstelling tot de specialist zien de verzekeraars Liv als een te groot risico. “U bent behandeld wegens borstkanker. Onze beoordeling is dat u hierdoor een hoger gezondheidsrisico heeft dan gemiddeld. Daarom kunnen wij u (nog) niet als verzekerde accepteren. Gezien de stagering van de tumor geldt er een wachttijd van vier jaar”, aldus één van de verzekeraars.

De patiëntenvereniging Levenmetkanker bevestigd de bevindingen en stelt dat verzekeraars zich op oude statistieken baseren. Tegenwoordig zijn de overlevingskansen van patiënten veel groter:

Die cijfers weerspiegelen ook niet de geweldige vooruitgang die is geboekt in de genezing van kanker. Verzekeraars zouden gebruik moeten maken van Nederlandse cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie. Levenmetkanker is al jaren in overleg met het Verbond van Verzekeraars om verbeteringen aan te brengen, maar de verzekeraars maken weinig haast”, zegt Maes.  

Geef een reactie

Laatste reacties (49)