Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verzekeraars willen dikkere vinger in de pap bij ziekenhuizen

  •  
10-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_stethoscoop_TheDoctr_300
Deadline voor zorgcontracten ruim verlopen, nog 70 procent ziekenhuizen zonder contract ... Vereniging van ziekenhuizen: Verzekeraars moeten gewoon betalen voor werk dat is gedaan
De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars verlopen stroef dit jaar, zo schrijft het vakblad Zorgvisie vrijdag. Nog maar dertig procent van de ziekenhuizen heeft met verzekeraars een contract afgesloten over de vergoeding van zorg. Dat blijkt uit een peiling van de vereniging van ziekenhuizen NVZ.
De onderhandelingen hadden op 1 april klaar moeten zijn, meldt Zorgvisie. Een groot struikelblok is dat verzekeraars eisen stellen waarmee ze proberen invloed te krijgen op de interne bedrijfsvoering van ziekenhuizen. Zo willen sommige verzekeraars de contracten kunnen ontbinden als de raad van bestuur verandert en de bevoegdheid hebben om naar de Ondernemingskamer te stappen als het ziekenhuis geen goed beleid voert.
De NVZ is optimistisch omdat er op veel plekken nog goed wordt onderhandeld. Het komt slechts incidenteel voor dat verzekeraars hun voorschotten stop zetten zo lang de ziekenhuizen niet tekenen. Verzekeraars die dat wel doen gaan hun boekje te buiten, vinden de ziekenhuizen. NVZ-directeur Margot van der Starre:
Verzekeraars moeten ziekenhuizen gewoon betalen voor werk dat ze hebben gedaan. Ze krijgen elke maand premie binnen van verzekerden. Dat is niet bedoeld om op de bank te zetten. Het kan niet zo zijn dat ziekenhuizen daardoor geld moeten lenen om salarissen uit te betalen.
Enkele ziekenhuisdirecteuren noemdeen het inhouden van voorschotten in een ingezonden brief in NRC Handelsblad in juli “onredelijke dwang en misbruik van marktpositie” . “Het kan niet zo zijn dan bevoorschottingsproblemen de inhoud van de onderhandelingen bepalen. Verzekeraars gaan over het volume, de prijs en de kwaliteit van zorg, niet over de interne bedrijfsvoering”, stelt bijvoorbeeld Piet Hein Buiting van het Canisius-Wilhelmina in Nijmegen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.