Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verzekeraars willen psychische zorg drastisch inperken

  •  
22-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CVZ_300.jpg
Depressief na een scheiding? Zorgverzekeraars willen af van deze psychiatrische kosten
Lijdt je aan dementie, een delirium of ben je depressief na een overlijden of een scheiding? Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil de geestelijke gezondheidszorg bij deze psychische ziekten met een duidelijke lichamelijke oorzaak niet meer vergoeden.
Ook wanneer huisartsen patiënten met een psychische ziekte met een duidelijke lichamelijke oorzaak doorverwijzen, wil CVZ niet meer uitkeren. Ze vinden dat cliënten zelf voor deze kosten moeten opdraaien.
CVZ heeft de stofkam gehaald door een hele lijst met stoornissen en daarover advies gegeven aan minister Schippers (Gezondheid). CVZ vindt dat ziektes als dementie en delirium voortaan vergoed moeten worden uit het ziekenhuisbudget voor medische specialistische zorg.
Psychische ziektes die het CVZ nog wel wil vergoeden zijn bijvoorbeeld de autistische stoornis Asperger of Gilles de la Tourette. Mensen met deze stoornis krijgen maximaal nog één jaar geestelijke gezondheidszorg vergoed uit de basisverzekering.
De beroepsgroep bestaande uit een groep betrokken hoogleraren staat tegenover het advies van CVZ, blijkt uit het conceptadvies dat in handen is van de NOS.
De hoogleraren hebben nadrukkelijk gesteld dat het schrappen van ggz-indicaties een heilloze weg is”, staat in bijlage 1 van het conceptadvies. Wel vinden de hoogleraren dat de ggz efficiënter kan werken, maar daarvoor is het eerst nodig richtlijnen van de beroepsgroep aan te passen.
cc-foto: Mystic_Label
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.