46

Verzekeraars willen psychische zorg drastisch inperken

Depressief na een scheiding? Zorgverzekeraars willen af van deze psychiatrische kosten

Lijdt je aan dementie, een delirium of ben je depressief na een overlijden of een scheiding? Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil de geestelijke gezondheidszorg bij deze psychische ziekten met een duidelijke lichamelijke oorzaak niet meer vergoeden.

Ook wanneer huisartsen patiënten met een psychische ziekte met een duidelijke lichamelijke oorzaak doorverwijzen, wil CVZ niet meer uitkeren. Ze vinden dat cliënten zelf voor deze kosten moeten opdraaien.

CVZ heeft de stofkam gehaald door een hele lijst met stoornissen en daarover advies gegeven aan minister Schippers (Gezondheid). CVZ vindt dat ziektes als dementie en delirium voortaan vergoed moeten worden uit het ziekenhuisbudget voor medische specialistische zorg.

Psychische ziektes die het CVZ nog wel wil vergoeden zijn bijvoorbeeld de autistische stoornis Asperger of Gilles de la Tourette. Mensen met deze stoornis krijgen maximaal nog één jaar geestelijke gezondheidszorg vergoed uit de basisverzekering.

De beroepsgroep bestaande uit een groep betrokken hoogleraren staat tegenover het advies van CVZ, blijkt uit het conceptadvies dat in handen is van de NOS.

De hoogleraren hebben nadrukkelijk gesteld dat het schrappen van ggz-indicaties een heilloze weg is”, staat in bijlage 1 van het conceptadvies. Wel vinden de hoogleraren dat de ggz efficiënter kan werken, maar daarvoor is het eerst nodig richtlijnen van de beroepsgroep aan te passen.

NOS: CVZ wil ggz-zorg beperken

cc-foto: Mystic_Label

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)