41

‘Verzekeringsstelsel werkt’

Nederlandse Zorgautoriteit positief gestemd ... Wachttijden poliklinieken lopen op

Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel werkt. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De effecten worden nu voor het eerst duidelijk en tonen volgens de NZa een positief beeld. Zo kopen zorgverzekeraars zorg tegen lagere kosten in, omdat ze meer financieel risico lopen.
Volgens de NZa zijn de kostendalingen vooral te zien bij zorg met vrije tarieven. Denk aan fysiotherapie en dieetadvies. Ook de gemiddelde premie voor een zorgverzekering daalde dit jaar voor het eerst in jaren. Bovendien is de ‘consument’ zich steeds beter bewust van de kosten van een verzekering en de behandelingen.

Aan het eind van het jaar stappen steeds meer mensen over naar een andere, voordeligere of beter dekkende zorgverzekeraar. Ook kiezen steeds meer mensen voor een verhoogd eigen risico en juist minder voor een aanvullende verzekering.

Volgens de NZa zijn de kostendalingen vooral te zien bij zorg met vrije tarieven. Denk aan fysiotherapie en dieetadvies.  Ook de gemiddelde premie voor een zorgverzekering daalde dit jaar voor het eerst in jaren. Bovendien is de ‘consument’ zich steeds beter bewust van de kosten van een verzekering en de behandelingen.

Aan het eind van het jaar stappen steeds meer mensen over naar een andere, voordeligere of beter dekkende zorgverzekeraar. Ook kiezen steeds meer mensen voor een verhoogd eigen risico en juist minder voor een aanvullende verzekering.

Lees hier(.pdf) het hele rapport.

Lange wachttijden
RTL Nieuws concludeert uit eigen onderzoek dat bij een kwart van de poliklinieken patiënten te lang moeten wachten voor een behandeling. Het langst moeten patiënten bij maag-darm-leverklachten wachten; vier weken. Ziekenhuizen in Nederland hebben afgesproken dat patiënten binnen zeven weken een afspraak moeten kunnen hebben, maar volgens RTL Nieuws halen veel ziekenhuizen dat niet. RTL schrijft over het AMC:

Hoewel landelijk de wachttijden korter worden, lopen ze bij de afdeling orthopedie in het AMC juist op. Medisch directeur Moniek Khölen: “We doen dit jaar geen knie- en heupoperaties meer. Daar hebben we geen budget meer voor.” […] 160 patiënten moeten nu naar een ander ziekenhuis of kunnen pas volgend jaar weer geholpen  worden. De wachtlijsten lopen op tot 36 en 39 weken.”

NOS: NZa: verzekeringsstelsel werkt

Foto: Achmea Leiden. cc: Elvin.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)