514

Verzet christen-democraten tegen Wilders verdampt

Volkskrant: CDA-top lijkt klaar voor onderhandelingen met PVV … CDA-achterban protesteert minder tegen regeren met extreemrechtse partij ... Update 14.00u: PVV, VVD en CDA houden fractieoverleg

Het lijkt erop dat het CDA de PVV steeds minder weerzinwekkend gaat vinden– zowel in de top van de partij als bij de achterban. Volgens de Volksrant is het bij de geheime gesprekken tussen VVD, PVV en CDA niet meer de vraag óf, maar hoe de rechtse samenwerking kan worden vormgegeven.

Volgens de Volkskrant is het nu vooral de vraag of de rechtse partijen gaan onderhandelen over een driepartijencoalitie of over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Behalve de partijtop lijkt ook de CDA-achterban langzaam maar zeker te wennen aan de gedachte van een samenwerking met de PVV. Bij het partijbureau komen “meer mails dan normaal” binnen, zegt een woordvoerster, “maar zeker geen honderden zoals die eerste keer”. Bovendien is het beeld van de reacties, die toen bijna uitsluitend negatief waren, nu gemêleerd; veel CDA’ers zouden ook waardering uitspreken voor de voorwaarden die Verhagen aan Wilders heeft gesteld.

Informateur Ruud Lubbers heeft de rechtse partijen intussen een ultimatum gesteld. Hij wil uiterlijk zaterdag om middernacht uitsluitsel. Krijgt hij dat, dan brengt hij vermoedelijk uiterlijk maandag advies uit aan de koningin. Zij kan Lubbers dan eventueel benoemen als informateur van een meerderheidscoalitie.

Update 14:00u: Vrijdagmiddag houden de VVD, PVV en CDA fractieoverleg om de resultaten van de gesprekken te bespreken. Er zou al een oplossing gevonden zijn voor de meningsverschillen tussen Wilders en Verhagen over de islam, nu moet er nog besloten worden of er voor een meerderheidskabinet wordt gekozen of een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV, meldt Trouw.

Lees meer bij de Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (514)