Laatste update 11:41
78

‘Verzet klok permanent een half uur in plaats van zomertijd’

In het debat dat symbool staat voor hoe ingewikkeld de noodzakelijke Europese samenwerking is, namelijk dat rond het handhaven van zomertijd, wordt een compromis gesuggereerd. Dat meldt de meteorologische dienst Weeronline:

Weeronline adviseert om de klok een half uur te verzetten in plaats van een permanente zomer- of wintertijd in te voeren. Een tijdsverschil van een half uur heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, terwijl de nadelen verzacht worden. Zo leidt een verschuiving van dertig minuten tot minder gladheid in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht.

De aanpassing met 30 minuten is volgens Weeronline vooral handig voor Nederland en omliggende landen. In het oosten van Europa komt de aanpassing met een uur beter uit. In plaats van zomer- of wintertijd zou er dan een enkele ‘vierseizoenentijd’ gelden.

De Europese Commissie heeft de afschaffing van zomertijd na een peiling op de agenda gezet en de 28 lidstaten de vrije hand gelaten in de keuze van aanpassing of niet. Vooralsnog zijn de staten er niet in geslaagd tot een besluit te komen en is uitstel gevraagd.

cc-foto: Dineshraj Goomany

Geef een reactie

Laatste reacties (78)