Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verzet tegen 'nullijn' breidt zich uit

  •  
01-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
ANP-Verpleegsters300.jpg
Zorgpersoneel, ambtenaren en onderwijspersoneel pikken plan kabinet niet ... AbvaKabo FNV en Aob sluiten zich aan bij vakbond NU '91
Na de verplegers en verzorgen, zullen ook andere zorgmedewerkers, ambtenaren en onderwijspersoneel niet zo maar meewerken aan het bevriezen van hun salarissen. De ambtenarenbond AbvaKabo en onderwijsbond Aob hebben zich aangesloten bij het protest van NU ’91, de bond voor verplegers en verzorgers.
Update 17.30
Vakbond AbvaKabo FNV noemt de door het kabinet voorgestelde nullijn onacceptabel. “Deze werknemers hebben de afgelopen jaren al zwaar aan koopkracht ingeleverd”, laat de bond in een persbericht weten. “De bezuinigingsplannen zullen de Nederlandse economie alleen maar verder doen verslechteren en de werkloosheid doen stijgen. AbvaKabo FNV vindt dat het kabinet juist moet investeren in deze sectoren om de economie aan te jagen.”
AbvaKabo FNV stelt:
Rijksambtenaren staan al sinds 2011 op de nullijn. Onderzoek van Abvakabo FNV laat zien dat het netto inkomensverlies van 2011 tot 2014 varieert van 5000 tot 11000 euro.
Het kabinetsplan voor een nullijn in de zorg is onacceptabel net zoals de  1,1 miljard bezuinigen op de zorg. Als het kabinet op deze weg doorgaat dan volgen er  massaontslagen in de zorg en wordt onze kwalitatief goede zorg afgebroken. 
Met deze bezuinigingsplannen laat het kabinet Rutte zien dat zij niet in staat is de Nederlandse economie uit het slop te trekken. Instituten als het IMF en de OESO waarschuwen al jaren dat nog meer bezuinigen schadelijk is. Het vertrouwen van de consument zakt naar een dieptepunt en de werkloosheid neemt toe.
Onderwijs Een nullijn voor het onderwijspersoneel is volstrekt onacceptabel. Zo reageerde de Algemene Onderwijsbond (Aob) vrijdag op het bezuinigingspakket dat het kabinet heeft aangekondigd. Daarin worden de inkomens van werknemers in de semi-overheid bevroren. Ook vakbond CNV Publieke Zaak vindt het niet kunnen dat de salarissen in de zorg en in de semipublieke sector volgend jaar niet stijgen, meldt Trouw.
“Een kabinet dat roept dat de lat omhoog moet in het onderwijs, moet niet korten op de mensen die daarvoor moeten zorgen”, aldus vicevoorzitter van de Algemene Onderwijsbond Ben Hoogenboom. “Zoals het er nu uitziet, wordt de rekening voor een crisis die doorwoekert in de bankwereld, nog altijd betaald vanuit het lokaal waar onze kinderen les krijgen. Daar kun je toch niet mee blijven doorgaan?”
Eerder De vakbond van verplegers en verzorgers NU ’91 zal zich met hand en tand verzetten tegen het plan van het kabinet om 1 miljard euro te bezuinigen door de salarissen van zorgpersoneel te bevriezen. Dat meldt de NOS vrijdag. De vakbond voor verplegers en verzorgers is faliekant tegen, zegt een woordvoerder:
Het kabinet gaat helemaal niet over CAO’s. Daar gaan werknemers en werkgevers over. Wij willen niet meewerken. De salarissen in de zorg zijn al laag. Bovendien, als je nieuwe mensen wilt aantrekken in de zorg gaat dat met een nog lager salaris niet lukken.
Het kabinet wil 4,5 miljard euro extra bezuinigen. Nieuwe ramingen voor de economie van het Centraal Plan Bureau vallen mee, maar het kabinet vindt nieuwe bezuinigingen toch noodzakelijk. Een miljard zou moeten komen van ‘een vrijwillige nullijn’ voor de zorg. Dat betekent 0 procent salarisverhoging voor deze beroepsgroep.
Volgens CAO-deskundige Kees Korevaar van de universiteit van Tilburg werd er vóór 1980 met regelmaat door het kabinet voorgesteld om CAO’s te versoberen. En ook al ging het kabinet daar strikt genomen niet over, het voorstel werd wel vaak in praktijk gebracht. “Het is een oud bezuinigingsfoefje dat nu van stal wordt gehaald”, aldus Korevaar.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.