5

Verzet tegen verzamelen vingerafdrukken

Hoorzitting Tweede Kamer … Zorgen over misbruik gegevens … Gemeenteraden willen ook af van lokale opslag … Twijfels over nut biometrie groeien

In het hele land komen gemeenteraden, mede op initiatief van D66, in verzet tegen de plannen om vingerafdrukken van gewone burgers op te slaan. De parlementaire steun voor overheidsplannen om een enkele gigantische database aan te leggen met de vingerafdrukken van alle inwoners wankelde al eerder.

Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting met tal van experts zoals Max Snijder die door het blad Binnenlands Bestuur werd geïnterviewd:

Tot voor kort was slechts een kleine minderheid in de Tweede Kamer kritisch over de opslag van digitale paspoortgegevens. Maar nu zijn ook VVD en PvdA gaan twijfelen, waardoor een meerderheid vraagtekens bij de centrale opslag zet. D66 zag zijn kans om de hoorzitting op de agenda te krijgen. Daarna debatteert de Kamer met minister Donner van BZK. Het biometrisch paspoort is eind augustus 2006 ingevoerd en vanaf september 2009 zijn er vingerafdrukken in opgenomen.
Snijder: ’Tijdens de behandeling van het nieuwe paspoort in de Tweede Kamer ging het alleen nog om look-alike-fraude. Het systeem zou antwoord moeten geven op de vraag: is deze persoon wel wie hij of zij zegt te zijn. Gaandeweg is er steeds weer iets bijgekomen: identiteitsfraude, opsporing, vervolging en terrorismebestrijding.’

De Volkskrant meldt dat bij gemeenteraden het verzet groeit.

‘De tegenstand onder gemeenten verspreidt zich als een veenbrand’, constateert Kamerlid Gerard Schouw van D66. ‘Centraal. Decentraal. We weten gewoon niet wat er gebeurt met al die productgegevens. Eigenlijk heel gek.’ D66 wil een einde aan de landelijke en decentrale opslag.
Zo’n acht gemeenten hebben op initiatief van D66 voorstellen aangenomen tegen opslag, daarnaast stellen fracties in gemeenteraden steeds vaker kritische vragen.

Na het afschieten van het Elektronische Patiënten-dossier en het kraken van de OV-chipkaart komt de gegevensverzamelwoede van de overheid opnieuw onder vuur te liggen.

Binnenlands Bestuur: Heilig geloof in databases is tanende

De Volkskrant: Steeds meer tegenstand centraal opslaan vingerafdrukken

cc-foto: Gabriel Madrigal Photography

Geef een reactie

Laatste reacties (5)