170

Verzet verslaat Pegida-aanhang in opkomst

Zo'n 93.000 anti-Pegida demonstranten gingen maandagavond de Duitse straten op vs. 25.000 aanhangers van de anti-islambeweging ... Pegida verwachtte 40.000 bezoekers maar politie spreekt over 25.000 ... Dat is nog altijd een record voor Pegida

Hoewel 25.000 demonstranten voor de anti-islambeweging Pegida een record is, werden ze maandagavond in aantal overtroffen door mensen die tegen de beweging demonstreerden. Aanhangers van Pegida droegen tijdens hun demonstratie in Dresden een rouwband ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Charlie Hebdo. Hypocriet, noemde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken deze actie om te sympathiseren met de cartoonisten.

De aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo wordt door Pegida ingezet om hun anti-islam-boodschap kracht bij te zetten. De Duitse minister Heiko Maas is daar woedend over:

Het zijn dezelfde mensen die afgelopen maandag journalisten nog voor leugenaars uitmaakten. Dat zij nu een rouwband om doen: huichelachtiger wordt het niet. En ik moet me inhouden om niets ergers te zeggen.

Franse cartoonisten spraken zich ook uit tegen de marsen opgedragen aan de slachtoffers van Charlie Hebdo. In een pamflet staat:

“Wij, Franse en Franstalige cartoonisten, zijn gechoqueerd door de moord op onze vrienden. En we walgen ervan dat rechtse krachten dit (de moord) proberen te gebruiken voor eigen gewin.”

Ook maakten zij cartoons, waaronder één waarop Pegida wordt voorgesteld als aasgieren die gretig aan het bloed ruiken dat de aanslag op Charlie Hebdo heeft veroorzaakt.

Record aantal Pegida-betogers

Hoewel Pegida zelf uitging van 40.000 demonstranten tijdens hun toch in Dresden, had de Duitse politie het over 25.000 Pegida-betogers. Dat aantal is wel een record: vorige week kwamen er 18.000 demonstranten op hun optocht af. Op andere plekken in Duitsland deden er op maandag slechts een paar honderd betogers aan de anti-islam-optochten mee, zo meldt de Volkskrant.

Verzet

De tegenbeweging bracht echter tienduizenden betogers meer op de been, waarvan 30.000 in Leipzig, 20.000 in München, 17.000 in Hannover, 9000 in Saarbrücken en 5000 in Düsseldorf. In andere steden waren ook (kleinere) demonstraties waardoor het totale aantal anti-Pegida betogers op 93.000 wordt geschat. 

Pegida organiseert sinds oktober 2014 protetmarsen in veel Duitse steden. Eind december is de Duitser Karl Lempert een petitie tegen de beweging gestart die nu ruim 400.000 keer is ondertekend. De Duitse reggaezanger Ronny Trettmann nam een protestlied op met de titel ‘No Pegida‘.

Foto: Anti-Pegida betoging in december in München (cc giovanni_bassista)

Geef een reactie

Laatste reacties (170)