29

Verzetsheld levert onderscheiding in vanwege oorlog in Gaza

Henk Zanoli (91) ontving de hoogste Israëlische onderscheiding voor een niet-jood, voor het verbergen van een joodse jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog ... Verliest nu zelf familieleden in Gaza

De Nederlandse verzetsheld Henk Zanoli levert zijn hoge Israëlische onderscheiding in. Hij kreeg de onderscheiding voor het verbergen van een joodse jongen wiens leven hij daarmee redde in de Tweede Wereldoorlog. De onderscheiding, Righteous Among the Nations, is de hoogste onderscheiding voor een niet-jood van Yad Vashem, het Holocaust museum in Jerusalem. Zanoli levert de onderscheiding in omdat zes van zijn familieleden bij de Israëlische bombardementen in Gaza vorige maand om het leven zijn gekomen. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz.

De 91-jarige Zanoli ontving de onderscheiding drie jaar geleden, maar kan hem niet aanhouden nu zes van zijn familieleden om het leven zijn gekomen. Daarom stuurde hij de onderscheiding vergezeld van een brief over de hoge prijs die zijn familie heeft betaald voor het beschermen van een joods kind tegen nazi’s aan de Israëlische ambassade.

Zanoli:

Gezien onze geschiedenis is het heel erg schokkend en tragisch dat vier generaties later wij worden getroffen door de moord op onze familieleden in Gaza. Moorden gepleegd door de Israëlische staat. De klein-kleinkinderen van mijn moeder (die dezelfde onderscheiding kreeg) verloren hun oma, drie ooms, een tante en een neef door toedoen van het Israëlische leger. De medaille houden die mijn dappere moeder en ik kregen voor ons gevecht tegen de onderdrukker zou een belediging zijn voor haar en mijn familie in Gaza.

Haaretz: Dutch nonagenarian returns Righteous Among the Nations medal after six relatives killed in Gaza

Geef een reactie

Laatste reacties (29)