Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verzuimpolitie schendt ernstig de privacy van werknemers

  •  
23-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
callcenter_300.jpg
ZEMBLA: Groot commerciël bedrijf dat in opdracht ziekmeldingen afhandelt speelt medische gegevens door aan werkgevers
De privacy van werknemers van onder andere TSN, de Bijenkorf, V&D, La Place en Praxis is niet beschermd. Wanneer zij zich moeten ziekmelden, bellen ze met de callcenter van VerzuimRedactie.nl die het ziekteverzuim van deze bedrijven regelt. De callcenter medewerkers leggen uitgebreide dossiers aan met medische gegevens en krijgen ook telefonisch inzage in intakeverslagen van psychologen. De werkgever, de opdrachtgever, kan vragen om inzage van deze dossiers.
ZEMBLA zendt vanavond een reportage uit over de ‘booming business’ van verzuimbedrijven en de ingrijpende gevolgen voor de werknemer. Het VARA-programma neemt het grootste commerciële verzuimbedrijf VerzuimRedactie.nl onder de loep waar te zien is hoe gemakkelijk persoonlijke medische gegevens naar de werkgever gelekt worden. Het College bescherming persoonsgegevens (CPB) heeft naar aanleiding van de uitzending aangegeven alle bedrijven die voor werkgevers controleren of een medewerker echt ziek is, onder de loep te nemen.
De directie van VerzuimRedactie.nl bestaat uit oud-autohandelaar Marcel Wenting en oud-profvoetballer Jan van Halst. Hun motto is: ‘Verzuim slaat gaten. Wij brengen werknemers sneller terug op de werkplek’.
Ziekteverzuimbedrijven zijn ‘booming business’ en dat baart bedrijfsartsen en arborecht-deskundigen ernstige zorgen. Zij zien een ‘wildgroei’ van commerciële verzuimbedrijven, waar managers zonder medische achtergrond bepalen of zieke werknemers terug de werkvloer op kunnen. Ondertussen wordt de afstand tot een echte bedrijfsarts voor werknemers steeds groter. Is dit ‘doktertje spelen’ wel verantwoord en komt de privacy van de werknemer niet in het geding?

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.